BIH

Pala je i posljednja maska s lica tzv. Vlade eksperata

Sindikat visokog obrazovanja TK traži smjenu izvršne vlasti

Avaz.ba

23.9.2014

Iako je tzv. ekspertnoj Vladi Tuzlanskog kantona ostalo još 20-ak dana mandata, Sindikat visokog obrazovanja TK poziva Skupštinu ovog kantona da odmah pokrene proceduru za njenu smjenu, jer smatraju da sistemski izlazi iz okvira svojih ovlaštenja.

Misija uništenja

- Nenamjenski i protivzakonito troše budžetska sredstva te donose akte kršeći propise i procedure. Zbog kršenja zakona, korupcije u radu Vlade i antinarodnog djelovanja, Sindikat će uputiti i krivične prijave protiv tzv. eksperata, a Komisiji za borbu protiv korupcije Skupštine TK uputit ćemo zahtjev za pokretanje postupka. Pala je i posljednja maska s lica tzv. Vlade eksperata. Umjesto bavljenja suštinskim problemima poplavljenih, nezaposlenih i gladnih građana, „eksperti“ su se posljednjih mjeseci zabavili udomljavanjem podobnih stranačkih kadrova u školama i na Univerzitetu u Tuzli - navodi se u saopćenju Sindikata.

Oni tvrde da u Vladi sjedi pet doktora, profesora koji su se okomili u misiji uništenja javnog visokog obrazovanja.

- Žele ubiti jedini javni univerzitet u Kantonu i otvoriti nove privatne po modelu koji gledamo širom BiH posljednjih godina. Vlada zasjeda danonoćno u nastojanju da od ponedjeljka uvede nove standarde i normative u visokom obrazovanju. Eksperti će uvesti svoje standarde s dva prosta i očita cilja: zaposliti desetine stranačkih kadrova na UNTZ i dati osnovu da se otvore novi privatni univerziteti bez elementarnih kriterija. Ako Vlada usvoji nove standarde, sindikati visokog obrazovanja će pokrenuti inicijativu za obustavu nastave na UNTZ - ističu iz Sindikata.

Vlastiti problemi

Također, ističu da UNTZ ionako grca u vlastitim problemima, a „eksperti“ će mu odsvirati posmrtni marš za ono malo dostojanstva i digniteta koji se s teškom mukom jedva uspijeva baštiniti na Univerzitetu.
 
Zloupotrijebili proteste

- Zajednica profesora i asistenata okupljena u Sindikatu visokog obrazovanja TK srami se svojih petoro kolega i odriče se bilo kakve veze s korumpiranim ministrima i premijerom Vlade TK koja je zloupotrijebila narodne proteste da zauzme fotelje i obavi prljavi posao za stranke koje stoje iza ove vlade - zaključuju iz Sindikata visokog obrazovanja TK.