BIH

Bolest plavog jezika pojavila se i u BiH

Nakon što je opaka groznica prepolovila broj stada u Srbiji

Mi. K. - A. Nu.

23.9.2014

Nakon što je bolest plavog jezika, opaka groznica koja napada stoku, u Srbiji prepolovila broj stada, prvi sumnjivi slučajevi zaražene stoke pojavili su se i u našoj zemlji.

Kako nam je rečeno na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, prilikom uvoza životinja evidentirano je nekoliko grla za koja se sumnja da bi mogla biti zaražena ovim virusom i ona su odmah izolirana.  

- Među životinjama u BiH koje su tretirane nije zabilježen nijedan slučaj bolesti plavog jezika. Ali, bilo je nekoliko sumnjivih slučajeva prilikom uvoza i vrše se ispitivanja - navode s fakulteta.

I iz Udruženja poljoprivrednika FBiH apelirali su na veterinare i nadležne bh. institucije da djeluju preventivno zbog visokog procenta smrtnosti kod životinja.

Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta, kazao je za "Avaz" da se bolest brzo širi među stokom i da za nju nema lijeka, ali nije opasna po ljude.

- To je akutno virusno oboljenje pretežno kod ovaca, koza i goveda, koje se javlja sporadično i sezonski. U prenošenju zaraze glavnu ulogu imaju komarci, u kojima se virus i umnožava - kazao je Fejzić.

Uzročnik bolesti je virus iz porodice reoviridae i vrlo je otporan u vanjskoj sredini, naročito pri niskim temperaturama.

- Bolest u posljednje dvije godine pravi ogromne ekonomske štete i stoga treba reagirati preventivno, ispitati i vakcinisati stoku. Ako se pojave životinje sa simptomima ovog oboljenja, neophodno je otkriti mjesto zaraze, obaviti dezinfekciju farmi i spriječiti širenje -naveo je naš sagovornik i dodao da se bolest ne može prenijeti sa životinje na životinju.