BIH

Haram bilo svakome ko prevari rudarsku djecu

Nihad Halilović, brat poginulog rudara Mehmedalije, za "Avaz"

M. AŠČIĆ

23.9.2014

Zvanični rezultati obdukcije pokazali su da su rudari iz Raspotočja umrli zbog gušenja metanom, kaže za naš list Nihad Halilović, brat jednog od petorice tragično poginulih rudara, Mehmedalije, iza kojeg su ostali supruga i dvoje maloljetne djece.

- Iako su svi znali da je u jami Raspotočje pitanje dana kada će se desiti havarija s plinom, nadležni su o tome šutjeli - kaže Nihad.

Dvije sedmice nakon tragedije, pomalo ogorčeno, s dozom razočarenja govori da pomoć nastradalim porodicama rudara dolazi presporo.

- Ovo što ja vidim ide sporo. Porodici mog brata, istina, dolaze ljudi, nude pomoć. No, njima ne treba milostinja. Hvala svima, ali njima treba konkretna pomoć rudnika i države. Oni nemaju ni krov nad glavom. Moj brat poginuo je za svoju djecu. Svaki dan je nosio glavu u torbi da donese komad hljeba. Jedno su obećanje, a drugo konkretni koraci - priča nam Nihad.

Iz Uprave RMU Zenica, ističe Nihad, porodici je uručeno 600 KM pomoći. Osim obećanja da će ostale stvari riješiti, za sada je sve ostalo samo slovo na papiru.

- Kažu još je rano, neka bol prođe. Ali, eto, i ja tako kažem. Sačekat ćemo sve. Pustit ćemo da prođe bol. Mog brata niko ne može vratiti. Ali, od istine nećemo odustati. Tražit ćemo istinu do kraja. Neka se sve utvrdi i neka Mehmedalijina djeca dobiju ono što im pripada. Nadam se da ovi ljudi koji trebaju pomoći nisu bez duše i srca. Haram bilo svakome ko prevari ovu djecu - kaže on.