KOLUMNE

Humana uloga

Ermin Bravo

E. T.

23.9.2014

Ermin Bravo, jedan od najboljih bh. glumaca, član je glumačkog korpusa koji ovih dana učestvuje u humanoj akciji, čita knjige koje se snimaju i arhiviraju u Biblioteku za slijepa i slabovidna lica u Sarajevu. Slijepi i slabovidni uskraćeni su za mnogo toga, pa im je ovakav način jedini prozor u svijet književnosti.

Bravo se ovog puta našao u ulozi humaniste, a pozorišne daske zamijenila je životna pozornica. Uzmemo li u obzir indolentni odnos i nemar onih koji bi se najviše trebali zalagati za pomaganje ovim ljudima, onda su zasluge Brave i njegovih kolega ogromne.  

Nije ovo za našeg, često nagrađivanog glumca prvi put da učestvuje u humanitarnim aktivnostima. Voli reći da uživa pomažući onima kojima je to potrebno te da bi najsretniji bio kada bi i ostale kolege slijedile njegov primjer.
 
Ermin Bravo rođen je u Sarajevu 5. decembar 1979. Glumio je u mnogim predstavama, kao što su "Oluja", "Noževi u kokoškama", "Romeo i Julija", te filmovima "Grbavica", "Remake", "Na putu", "Otok ljubavi". Dobitnik je nagrade za najboljeg mladog glumca u 2005. godini, koju dodjeljuje Fondacija „Mirna Filipan“, i nagrade "Tmačin prsten" za najbolju mušku ulogu 2004. u predstavi "Helverova noć" .