BIH

Jedina komunikacija za više od 100 porodica

Svečano otvorena prva dionica puta Sadba – Žigovi

Al. B.

22.9.2014

U Sadbi kod Goražda svečano je otvorena rekonstruirana dionica puta Sadba – Žigovi. U projekat modernizacije dionice ovog putnog pravca, u dužini od jednog kilometra, Ministarstvo izbjeglica FBiH i Općina Goražde uložili su 90.000 KM.

- Federalno ministarstvo finansiralo je projekat sa 60.000 KM, dok je Općina Goražde učestvovala sa 30.000 KM. Riječ je o putnoj komunikaciji koja povezuje povratnička naselja u koja se vratio veliki broj ljudi i samo asflatiranje će im značajno olakšati život i rad. Dok otvaramo prvi kilometar, aplicirali smo za naredna tri, kako bismo nastavili ovaj projekat. Još nekoliko putnih pravaca na području općine Goražde ispunilo je kriterije i prošli su potrebnu proceduru, trebali smo već da počnemo sa realizacijom, ali bile su poplave, pa su sredstva preusmjerena u poplavljene krajeve – kazao je načelnik Općine Goražde, Muhamed Ramović (SBB).

Prema riječima Muamera Omanovića, predsjednika Savjeta mjesne zajednice Sadba, izgradnja puta Sadba – Žigovi od izuzetnog je značaja za povratnike u ovaj dio goraždanske, ali i u sela na području Općine Novo Goražde.

- Ova putna komunikacija je žila kucavica ovog kraja. Oko pedeset domaćinstava koristi ovaj put, ali ovo je jedina putna komunikacija i za petnaestak sela u RS-u, gdje je također većinski bošnjačko stanovništvo, tako da je projekat važan za 100 do 150 domaćinstava – ističe Omanović. Radove je izvodilo preduzeće „Okac“ iz Goražda, a sa Ramovićem i Omanovićem put je svečano otvorila i predsjedavajuća Općinskog vijeća Goražde, Jelena Mirković.