BIH

Nedopustivo je da SDA i SDP optužuju SAD, Njemačku i Austriju za neprijateljstvo prema BiH

Predsjednik SBB-a osudio neviđenu retoriku protiv velikih sila

Redakcija

22.9.2014

Potpuno su državnički neodgovorne izjave SDA i SDP-a u kojima na do sada neviđen način u BiH vrijeđaju pojedine američke diplomate zato što su oni uputili kritiku da se velika finansijska pomoć za poplavljena područja ne implementira na najbrži mogući način i ne pomaže unesrećenom stanovništvu, kazao je na velikim skupovima SBB-a u Bužimu, Bosanskoj Krupi i Cazinu predsjednik SBB-a i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić, saopćio je Pres-centar SBB-a.

Zaustavili genocid

- Nedopustivo je najjaču silu svijeta i nama izuzetno prijateljsku zemlju negativno kvalificirati iz više razloga. Prvo, Amerika je svojom snagom i utjecajem zaustavila rat u BiH, ovdje je poslala svoje najhrabrije sinove u toj misiji, zaustavila je ubijanje i nastavak genocida nad Bošnjacima. Potom je uložila ogromne novce svojih poreskih obveznika da pomogne obnovu zemlje.

Ta pomoć ogledala se i u jačanju institucija BiH, njihovom finansijsko-materijalnom i kadrovskom jačanju te neophodnoj edukaciji. Posebnu zahvalnost građani BiH imaju i što su SAD od 1992. godine i suverenosti BiH - koja bi bez podrške SAD bila nemoguća - u BiH slale svoje najbolje i najiskusnije diplomate i stručnjake – rekao je Radončić.

I taman kada pomislite da nema gore, nastavio je Radončić, pojave se ljudi iz vrha SDA, poput potpredsjednika te stranke Nedžada Koldže.

- On je na predizbornom skupu SDA u društvu Bakira Izetbegovića, oficijelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, što ima posebnu težinu, otvoreno iznio sumnju i svojevrsnu optužbu prema kojoj Njemačka, Austrija i Hrvatska nisu istinski prijatelji BiH, a naročito Bošnjaka. Pri tome gospodin Koldžo zaboravlja da je Austrija najveći investitor u našoj zemlji, a da je Njemačka u najtežim historijskim okolnostima za BiH primila više stotina hiljada bh. izbjeglica i finansijski im i na mnoge druge načine značajno pomogla te i dalje pomaže.

Samo nedržavotvorna politika ove dvije stranke koje se brinu isključivo o svojim foteljama može od najjače države svijeta i najjače države Evrope, te u najtežim historijskim vremenima dokazanih prijatelja BiH i Bošnjaka, praviti politikantski otklon i iskazivati nepoštovanje prema strateški najvažnijim državama za BiH.

Izetbegović, Lagumdžija, Koldžo ili Kaplan to čine iz samo jednog jedinog razloga - zato što se diplomati spomenutih zemalja brinu o tome kako ovdašnja nesposobna vlast troši novac njihovih građana namijenjen narodu BiH - istakao je predsjednik SBB-a.

Treći put BiH

Uz veliku podršku prepunih dvorana u Bužimu, Bosanskoj Krupi i Cazinu, Radončić je zapitao zašto SDA, pa i njen koalicioni partner u vlasti SDP, nisu iskazali ovoliku srditost, nervozu i uvredljivost kada se dogodilo nedopustivo Erdoanovo (Erdogan) miješanje u unutrašnje stvari BiH. Ili sramni događaj kada je Bakir Izetbegović iz Visokog teritorijalni integritete i državni kontinuitet BiH predao u „muslimanske ruke Redžepa Tajipa Erdoana“.

- Zato SBB neće ići za politikom Erdoanovog vazala, ali neće slijediti ni Putinovog vazala Milorada Dodika. BiH će ići trećim putem - putem euroatlantskih integracija, NATO-a, jačanja veza sa EU i SAD i to neće moći spriječiti dokazano nesposobni političari koji su svjesni da 12. oktobra moraju napustiti fotelje - zaključio je Radončić.

SDA i SDP ništa nisu uradili za narod Krajine

Predsjednik SBB-a istakao je da oni koji stalno govore „u jedinstvu je spas“, ništa nisu uradili da se Krajina ekonomski podigne, da se u funkciju vrate stari privredni giganti, da se sagradi put između Sarajeva i ovog dijela BiH.

- Dvadeset godina svi su naivno čekali da SDA i sada SDP nešto učine za narod, ali se to, nažalost, nije dogodilo. Zato brigu o narodu trebaju preuzeti nove političke snage koje su pokazale da znaju stvarati nove vrijednosti - kazao je na skupovima u Krajini Fahrudin Radončić.

U sva tri grada predstavljeni su kandidati SBB-a za Kantonalnu skupštinu, Parlament FBiH i Parlamentarnu skupštinu BiH.

U Bosanskoj Krupi građanima, simpatizerima i članovima SBB-a govorili su Almir Harbaš, predsjednik OO SBB-a Bosanska Krupa, Nijaz Kadirić, nosilac liste za Skupštinu USK,  Haris Šarganović, nosilac liste za PFBiH, Amir Harbaš, nosilac državne liste SBB-a, te Izet Kadić.

Kadirić, Šarganović i Harbaš govorili su i u Cazinu i Bužimu. U Cazinu su govorili i Ermin Beganović i Fatima Kličić, dok je u Bužimu pozdravni govor održao Sead Jusić, predsjednik OO SBB-a Bužim, a govorio je i  Jasmin Meladžić sa Kantonalne liste.