GLOBUS

Novi video: Pripadnici Islamske države oteli francuskog turistu u Alžiru

Nije potvrđena autentičnost snimka

(A. Vr.)

22.9.2014

 

Francuz, koji je navodno otet u Alžiru, pojavio se na video snimku emitovanom danas, navodeći da je u rukama alžirskog ogranka "Islamske države" pod nazivom "Vojnici kalifata".

Oteti, koji nije objavio ime, godine i datum rođenja, rekao je da je u Alžir došao 20. septembra a da je otet dan poslije.

"U rukama sam oružane organizacije `DŽund al Hilifa`. Ova grupacija je od mene zatražila da predsjedniku Fransoa Olandu poručim da ne interveniše u Iraku. Drže me kao taoca i od predsjednika tražim da učini sve što može da me izvuče", poručio je oteti muškarac.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova nije moglo da potvrdi autentičnost video snimka, prenosi Sky News.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je njihov državljanin otet u istočnoj regiji Tizi Ouzou u nedjelju dok je s dvojicom prijatelja planinario na odmoru.

Identitet 55-godišnje žrtve nije otkriven. Planine u regiji Tizi Ouzou poznate su inače kao skrovište sjevernoafričkog ogranka al-Kaide. Islamisti su zaprijetili daljnjim napadima na strance, a sljedbenike su pozvali da ubijaju Europljane i Amerikance 'pogotovo ljigave i prljave Francuze'.