KOLUMNE

Opasne igre

Komentar dana

Autor:Tarik LAZOVIĆ

23.9.2014

Ono što je u početku izgledalo kao nervozna reakcija vlasti na oštre, ali dobronamjerne kritike diplomata SAD, ranije i drugih država koje su pomagale i pomažu BiH, razvija se u jedan od najopasnijih postdejtonskih zaokreta u BiH.

Frustracija zbog bloga američkih diplomata pokrenula je pravi vulkan reakcija vladajućih stranaka SDP i SDA. Nije, naravno, problem što vlasti imaju potrebu da brane svoj nerad. To bi i trebale činiti zbog građana koji su ih birali. Ali, retorika koja se izrodila posljednjih nekoliko dana, u kojoj se sve više i sve oštrije osuđuje uloga SAD, ali i drugih zapadnih država u BiH, opasan je politički zaokret i presedan.

Ponižavajući odnos prema diplomatima prijateljskih država do ove afere bio je karakteristika samo tvrde antibosanske politike, nekada s Pala, a u posljednje vrijeme iz Banje Luke. Samo je Milorad Dodik, dokazani separatista i deklarirani borac za podjelu BiH, javno vrijeđao američke diplomate.

No, sada su se takvoj, antizapadnoj histeriji priključili najviši čelnici i kandidati SDP-a i SDA. Svakodnevno se utrkuju u tome ko će oštrije i brutalnije "poručiti velikoj Americi" da ne smije ni pisnuti protiv aktuelne vlasti! Svoju "snagu" i drčnost odlučili su pokazati nad diplomatima države koja je slala svoje sinove i vojsku da brane granice i državnost BiH, koja je glavni garant njenog opstanka i koja je uložila milione dolara u njen oporavak.

To je, apsolutno, sraman i bezobrazan čin. No, njegove posljedice mogu biti pogubne po državu i, posebno, jedan narod. Odnosi i prioriteti svjetskih sila se mijenjaju, kohezivne sile unutar BiH nikada nisu bile slabije, a separatisti nikada bezobrazniji i drskiji. U takvoj situaciji BiH i Bošnjaci ne mogu sebi priuštiti da zbog jedne vlade i jednih izbora ugroze odnose s jedinim moćnim prijateljem.