DIJASPORA

Potresna svjedočenja o zločinima

AUSTRIJA U Lincu održana diskusija o ratnim strahotama

Autor:A. OMERSOFTIĆ

22.9.2014

Kulturna i znanstvena organizacija Centar savremenih inicijativa (CSI) iz Linca već godinama vrijedno radi na pronošenju istine o agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

U nastavku svojih aktivnosti članovi ove organizacije u Lincu su organizirali diskusiju pod nazivom "Žena žrtva rata - da bi se čuo glas, mora se prekinuti šutnja". Suorganizatori su bili “Volkshilfe Austria” i “Migrare”, organizacija za pomoć migrantima u Austriji.

mladih-u-gostima

I mladi slušali diskusiju

Za goste su pozvali žrtve seksualnih zlostavljanja - Bakiru Hasečić iz Višegrada, Edinu Rizvanović iz Doboja i Šefika Hurku iz Rogatice.  

Nakon uvodnih riječi i pozdrava prisutnima, koje je uputila Selma Hergić, članica Predsjednistva CSI-ja, Hasečić, Rizvanovic i Hurko pročitali su izvode iz svojih svjedočenja pred Haskim tribunalom.

linc-diskusija

Događaju prisustvovao veliki broj posjetilaca

U naknadnoj diskusiji postavljena su im brojna pitanja, koja je prisutnom auditoriju na njemački prevodila Grozdana Bulov. Moderaciju večeri preuzela je Andre Dagmar (Andree), predsjednica austrijske organizacije “Sigurna kuća za žene”.

Safet Avdić, Višegrađanin koji sada živi u Lincu, učestvovao je u diskusiji ličnim potresnim svjedočenjem o danima u kojima su 24 člana njegove porodice ubijena ili nestala, a da se i danas ne zna za njih.

safet-avdic-4

Avdić: Izgubio 24 člana porodice

Iz skoro dvosatne diskusije izvučen je zaključak da osveta nije poriv za pronošenje istine nego želja da se zločinci privedu pred lice pravde i da se takva zlodjela nikada više ne ponove.