BIH

Žrtve poplava uglavnom su prepuštene same sebi, a zima se približava

Sapštenje Ambasade SAD u BiH

Redakcija

22.9.2014

U našem nedavno objavljenom blogu rečeno je da izabrani zvaničnici treba da učine više da bi odgovorili na posljedice razarajućih poplava i klizišta. Cilj bloga bio je da izrazimo svoju zabrinutost za dobrobit žrtava ovih prirodnih nepogoda koje su, uglavnom, prepuštene same sebi, a zima se približava. Svaki građanin zaslužuje sigurnost, bezbjednost, hranu i krov nad glavom, saopćeno je danas iz Ambasade SAD u BiH.

U saopćenju se navodi da je tekst sa bloga proizveo brojne diskusije i debate sa svih strana o ovoj važnoj temi.

Ovakva vrsta dinamičnog diskursa od ključne je važnosti za zdrav demokratski sistem. Vjerujemo da politički establišment – na svim nivoima, na vlasti ili ne – treba učiniti više da bi se zajedno radilo na rješavanju niza problema koje su uzrokovale ove neviđene poplave, navodi se u saopćenju.

Iako podstičemo građane da izađu na izbore u oktobru, ne podržavamo ni jednog konkretnog kandidata niti stranku, saopćeno je iz američke Ambasade u BiH.

'Paljba' na američke diplomate

Podsjetimo, Bakir Hadžiomerović, SDP-ov kandidat za člana Predsjedništva BiH, u svom obraćanju građanima u Zeničko-dobojskom kantonu, na skupovima u Kaknju i Zavidovićima, 19. septembra osuo je paljbu na američke diplomate Davida Bartha i Scotta Millera koji su u četvratk, 18. septembra, na blogu američke Ambasade u BiH kritizirali nerad bh. vlasti.

- Nedopustivo je da trećerazredne birokrate vode predizbornu kampanju za neke druge političke stranke i drže predavanja bazirana na muci naših naroda, isto kao da ova zemlja nema svoje institucije - kazao je Hadžiomerović.

Njegov stranački šef Zlatko Lagumdžija, također, se u petak  verbalno obračunao s dvojicom američkih diplomata koji su na blogu dan ranije kritikovali bosanskohercegovačke političare za nesposobnost i nespremnost da pomognu vlastitom narodu u suočavanju s posljedicama poplava.

- Nismo svi isti. A naročito nismo budale kojima se svako može praviti pametan - napisao je Lagumdžija na svom blogu odgovarajući tako na kritike američkog vojnog atašea u BiH pukovnika Scota Millera i direktora ureda USAID-a u BiH Davida Bartha.

Bijes na društvenoj mreži

Korak dalje u reakcijama na kritike Amerikanaca zbog nerada vlasti otišao je Salmir Kaplan (SDA), ministar kulture u Vladi FBiH.

Uprkos tome što je baš njegova stranka zvanično saopćila da kritike Amerikanaca smatra dobronamjernim, Kaplan se kao ministar u Vladi FBiH, očito, našao prozvanim, pa je bijes iskalio iskazujući na društvenoj mreži netrpeljivost prema američkim diplomatima i Ambasadi.

- Šta se dešava sa ovim ljudima iz Američke ambasade i USAID-a - naveo je u svojoj ličnoj izjavi Kaplan, dodajući da "u sljedećem obraćanju javnosti" očekuje poruku Amerikanaca da će, kako je naveo, "nas bombardovati ako ne glasamo" za predsjednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića.

- Gospodo Amerikanci, smanjite doživljaj, nije vam ovo ni Afganistan ni Irak!!! Polupali ste lončiće - naveo je Kaplan.

Naime, američke diplomate saglasile su se kako je stanje na terenu u BiH katastrofalno te da ljudima nakon poplava treba hitno pomoći.

Miller i Barth su u tekstu pod naslovom "Nečuveno" ustvrdili kako su političari u BiH odgovorni jer nisu u stanju organizirati pomoć dok istovremeno donatorska sredstva koja je osigurala međunarodna zajednica za obnovu poplavljenih područja "trpaju u vreće i njima pune budžetske rupe".