BIH

Placevi plaćeni 10 KM po metru kvadratnom

Počele pripreme za izgradnju novog Željeznog Polja

C. U.

22.9.2014

Dvadesetak kuća za stanovnike Željeznog Polja bit će izgrađeno u Donjoj Golubinji, preko puta preduzeća “Imas” – u neposrednoj blizini magistralnog puta M17. Opština Žepče je okončala administrativnu proceduru kupovine zemljišta i trenutno se raščišćava teren na kojem će uskoro početi da se gradi novo Željezno Polje.

- Općinski načelnik Mato Zovko obavijestio me da počnem s pripremama za gradnju. Ovdje će biti dvadesetak kuća za ugrožene stanovnike Željeznog Polja. Trenutno siječemo rastinje, a poslije toga skidamo sloj zemlje, zatim slijedi nasipanje terena – objašnjava Ibrahim Tutnjić, predsjednik mjesne zajednice Donja Golubinja.

Tutnjić pojašnjava da su mještani Željeznog Polja zadovoljni ponuđenim rješenjem i da će na novoj lokaciji vjerovatno biti smještene porodice iz zaseoka Šahmani i Balačići koji su pretrpjeli najveća oštećenja. On smatra da je općinska vlast udovoljila zahtjevima stanovnika Željeznog Polja koji su tražili da budu smješteni na jednom mjestu.

- Ima prostora za proširenje ovih placeva, a koliko sam upoznat metar kvadratni je plaćen deset konvertibilnih maraka. Ukupno je otkupljeno od jednog privatnog lica 12 dunuma zemlje – zaključuje Ibrahim Tutnjić, predsjednik mjesne zajednice Donja Golubinja.