RAST & RAZVOJ

Šta sve dijete treba znati prije polaska u predškolsko

Um djeteta je kao mokar pijesak - šta god napišete, ostat će trag

(A. Sm.)

22.9.2014

Um djeteta je kao mokar pijesak – šta god napišete, ostat će trag. Vaše dijete će u vrtiću početi da uči osnovne stvari o životu, ali šta bi sve trebalo da nauči prije toga?

Evo kako da mu pomognete da se što bolje pripremi za taj period...

Leksičke vještine

Vaše dijete definitivno mora da zna svoje ime i prezime, i da dobro poznaje jezik kako bi moglo na adekvatan način da ostvari komunikaciju sa drugom djecom. Ovo je osnovna stvar.

Samokontrola

Slažemo se da je vaše dijete još uvijek malo, ali je vrlo bitno da što bolje nauči kako da se kontroliše. Ako je suviše tvrdoglavo ili zavisno, velika je vjerovatnoća da neće biti moguće sarađivati s njim i da će stvarati probleme.

Samostalnost

Od svog djeteta u ovom uzrastu ne možete očekivati mnogo ali makar možete početi sa osnovnim stvarima. Na primjer, naučite ga da samostalno odlazi u toalet, ili jede. Objasnite mu koliko je bitno da nauči da se samo stara o sebi i da, ukoliko nastane neki problem, uvijek može da vam se obrati za pomoć.

Vrijeme

Stvorite korisne i zdrave navike kod djeteta – neka od malih nogu bude disciplinovano. Na taj način, lakše će mu pasti polazak u vrtić. Ovo uključuje vrijeme za spavanje, objedovanje, ispunjavanje obaveza i slobodno vrijeme.

Organizacija

Počnite od osnovnih stvari, poput pospremanja igračaka, slaganja odjeće, pranja ruku prije jela... Ove stvari bit će kasnije od velike koristi za njega.

Učtivost

Apsolutno je neophodno da vaše dijete nauči da kaže ‘hvala’ i ‘izvinite’, kao i da pozdravi osobu.

Dijeljenje

Objasnite svom djetetu zašto je bitno da nauči da dijeli stvari sa drugima, kao i da brine o drugoj djeci. Ako to ne nauči sada, velika je vjerovatnoća da će i u školskom uzrastu biti tvrdoglavo ili ljubomorno. Ne želite da se to desi, zar ne?

Čitanje

Ako još nije zainteresovano za slova, kupite mu za početak slikovnice. Što više, to bolje. Ovo je odličan način da poboljša koncentraciju.