CRNA HRONIKA

Podignuta optužnica protiv Fuada Zejnilovića

Zbog nedozvoljenog korištenja autorskih prava

Redakcija

22.9.2014

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Fuada Zejnilovića, državljanina Crne Gore, rođenog 26.09.1948. godine u Bijelom Polju, a nastanjenog u Sarajevu, koji se tereti da je počinio krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava.

Optužnica tereti Fuada Zejnilovića da je kao lice koje je upravljalo samostalnom uslužnom radnjom-fotokopirnicom “Profi” sa sjedištem u Sarajevu, bez odobrenja autora ili drugog nosioca autorskog prava, odnosno lica koje je ovlašteno dati odobrenje prema zakonu BiH, koristeći računarsku jedinicu, neovlašteno fiksirao na materijalnu podlogu hard diska autorska djela, knjige i udžbenike raznih autora radi njihovog umnožavanja i stavljanja u promet u ovoj fotokopirnici, a u čemu je spriječen jer je navedena centralna jedinica, dana 13.05.2014. godine, prilikom pretresa pronađena i od istog oduzeta.

Istovremeno, optuženi je neovlašteno u fotokopirnici kojom je upravljao, zloupotrebom autorskog prava, stavio u promet više udžbenika-knjiga raznih autora, koji su navedenog dana u fotokopiji pronađeni i od istog oduzeti, a samim tim su se u njegovom postupanju stekla zakonska obilježja predmetnog krivičnog djela.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.