BIH

Vodeni val prolazi kroz orašku Posavinu

Trenutni vodostaj Save ne prijeti stanovništvu

N. Tr.

22.9.2014

Najavljeni vodeni val rijekom Savom od jutros prolazi kroz orašku Posavinu. Nivo vode koja se izlila iz riječnog korita u priobalje trenutno  ne prijeti stanovništvu niti naseljenim mjestima. Ugroženi su, kako smo već ranije javljali, poljoprivredni usjevi duž desne obale Save u priobalju na potezu nizvodno od Bosanskog Šamca prema oraškoj Posavini i u toku rijeke nizvodno prema Brčkom.

Informaciju o nailasku vodenog vala potvrdile su i Hrvatske vode, međutim ni dalje nema opasnosti jer su vodostaji nizvodno od Srpca do Orašja bili u blagom porastu i to od oko tri centimetra za 12 sati toka zbog čega su u prekosavskim općina (RH) duž Save do županjske Posavine na snazi pripremne mjere za obranu od poplava. Opasnosti za stanovnike oraške Posavine nema. 

Visina vodenog vala koji prolazi tim dijelom ne može ništa učiniti obrambenim savskim nasipima i za očekivati je da će,ukoliko ne dođe do novih obilnih padavina sve proteći samo na šteti pričinjenoj na poljoprivrednim usjevima.

Prema službenim informacijama za očekivati je porast vodostaja Une,Bosne i Vrbasa kao posljedica prognoziranih padavina na slivu Vrbasa,Bosne te slivu Une i Sane.

Porast vodostaja spomenutih rijeka mogao bi,ali to ne znači i nužno,povećati vodostaj Save,međutim vodeni val koji prolazi kroz orašku Posavinu i eventualni novi vodeni valovi prouzrokovani možebitnim prognoziranim padavinama ne mogu nikako imati dodira,a time su i male ili skoro nikakve mogućnosti da dođe do naglog rasta vodostaja Save u bosanskoj Posavini osim ako ne bude višednevnih obilnih padavina u zapadnim i centralnim dijelovima naše zemlje.

Vodostaj Save u Grebnicama kod Bosanskog Šamca danas u 13 sati bio je 838 cm,dok je nivo Save kod Županje (RH) naspram Orašja u isto vrijeme iznosio 776 centimetara i u blagom je porastu.