NOGOMET

Mogu li Zmajevi na Evropsko prvenstvo: Bit će gusto, treba nam 16 ili 17 bodova

Može li naša nogometna reprezentacija ispuniti normu za plasman u Francusku

I. ĆOSIĆ

22.9.2014

Izgubili smo prvu utakmicu u kvalifikacijama za Evropsko nogometno prvenstvo 2016. godine u Francuskoj. Kipar nas je spustio na zemlju i prisilio da se već nakon prvog kola počnemo baviti matematikom.

Nada postoji

- Ništa nije izgubljeno niti je stanje alarmantno. U igri je 27 bodova, a prema dosadašnjim iskustvima, za prolazak na Euro treba nam 16 ili 17 bodova - rekao je u petak selektor Safet Sušić nakon sjednice Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, koja je, navodno, sazvana da se raspravljao o aktuelnoj krizi u našem državnom timu, ali javnost nije dobila takav dojam.

Dakle, Pape dobro zna koliko nam je potrebno bodova da bismo se plasirali u Francusku kao drugoplasirani iz naše grupe ili, eventualno, kao najbolja trećeplasirana ekipa u svim grupama.      

No, od 27 bodova, koliko je ostalo na "sonu", teško da možemo računati na šest protiv superjake Belgije. Naročito ne nakon blamaže protiv Kipra.

Na bod možda, ali na dvije pobjede veoma teško. Ako oduzmemo šest ili pet bodova protiv Belgije, od tih 27, ostaje nam 21 ili 22 još u igri.

I odmah dobivamo alarm za uzbunu. Drugi, isto tako, imaju računicu. Vels i Izrael su u pobjedi Kipra nad našim timom dobili lijep poklon, ako ga budu znali iskoristiti. Nakon Zenice, sad su i Kiprani, vjerovatno, uzeli kalkulator u ruke. Imaju i pravo, jer su već upisali tri boda na svoj konto.

Za nas bi nekako najjasnija računica bila - šest bodova protiv Andore, zatim još po tri kod kuće protiv Velsa i Izraela.

To je već respektabilna brojka od 12 poena. Kada bismo Kipranima na njihovom terenu vratili "milo za drago" i pobijedili, imali bismo 15 bodova.

E, opet nam nedostaje bod-dva, a vjerovatno i tri.

Gdje ih osvojiti? Najbolje bi bilo već u narednoj utakmici u Velsu, gdje nas čeka neugodna selekcija s najskupljim igračem svijeta Geretom Bejlom (Gareth Bale). Dobro bi bilo ne izgubiti, a pobjeda bi vratila mnoge stvari na svoje mjesto.  

Imperativ u gostima

Naravno, ne treba unaprijed preboljeti bodove protiv Belgijanaca. U Zenici 13. oktobra trebamo svi pokazati, i igrači i navijači, da "Zmajevi" nisu slučajno bili učesnik Mundijala pa pokušati još jednom impresionirati nogometni svijet eventualnim iznenađenjem.

U svakom slučaju, 12-15 bodova ne bi trebalo biti problem, ali za plasman na Euro, prema procjenama selektora, a i mnogih drugih, nemamo dovoljno.

To već nameće imperativ gostujuće pobjede u Velsu ili Izraelu i "obavezno" na Kipru. Bit će gusto, nema šta...

Prva opcija - 18 bodova

Vels 4 boda (1 u gostima i 3 kod kuće)

Belgija 1 (1 kod kuće, 0 u gostima)

Izrael 4 (1 u gostima i 3 kod kuće)

Kipar 3 (pobjeda u gostima)

Andora 6 (pobjede kod kuće i u gostima)

Druga opcija - 16 bodova

Vels 4 boda (1 u gostima i 3 kod kuće)

Belgija 0 (0 kod kuće, 0 u gostima)

Izrael 3 (0 u gostima i 3 kod kuće)

Kipar 3 (pobjeda u gostima)

Andora 6 (pobjede kod kuće i u gostima)

Treća opcija - 17 bodova

Vels 4 boda (1 u gostima i 3 kod kuće)

Belgija 0 (0 kod kuće, 0 u gostima)

Izrael 4 (1 u gostima i 3 kod kuće)

Kipar 3 (pobjeda u gostima)

Andora 6 (pobjede kod kuće i u gostima)

Raspored utakmica "Zmajeva"

9. septembar 2014.    BiH - Kipar 1:2

10. oktobar 2014.    Vels - BiH

13. oktobar 2014.    BiH - Belgija

16. novembar 2014.    Izrael - BiH

22. mart 2015.    Andora - BiH

12. juni 2015.    BiH - Izrael

3. septembar 2015.    Belgija - BiH

6. septembar 2015.    BiH - Andora

10. oktobar 2015.    BiH - Vels

13. oktobar 2015.    Kipar - BiH

Zabrinjavaju povrede i forma

Uoči kvalifikacija za Euro ostali smo bez pouzdanog Seada Kolašinca. Lijevi bočni Šalkea povrijedio se u prvenstvenoj utakmici protiv Hanovera i neće ga biti na terenu pola godine. No, to nije jedini problem koji pritišće i Sušića, njegov stručni štab, navijače i same igrače.

Najbolji primjer je posljednje kolo njemačke Bundeslige, gdje imamo najviše reprezentativaca.

U subotu nisu igrali Vedad Ibišević za Štutgart, zatim dvojac iz Hofenhajma Sejad Salihović i Ermin Bičakčić. Izet Hajrović ušao je s klupe za rezervne igrače, ali nije pomogao Verderu da izbjegne poraz.

Mensur Mujdža (Frajburg) u petak je, isto tako, s klupe ušao na početku drugog poluvremena. Mršav učinak za igrače koji su prije tri mjeseca igrali Svjetsko prvenstvo u Brazilu.