NOGOMET

Stadionima haraju huligani, potrebne strožije sankcije

Najljepša sporedna stvar na svijetu u BiH se može pretvoriti u haos na tribinama

A. SOKOLOVIĆ

22.9.2014

Nogometni stadioni u Bosni i Hercegovini ponovo postaju mjesto opasno za one prave, istinske navijače, koji na utakmice dolaze da bi vidjeli golove, zanimljive i dopadljive utakmice i sve ono što donosi najljepša sporedna stvar na svijetu.

Paljenje baklji

Sredinom prošle sedmice u Konjicu smo na utakmici šesnaestine finala Kupa Bosne i Hercegovine zabilježili divljanje huligana FK Sarajevo, koji su izazvali prekid susreta s Igmanom, da bi u subotu policija i redari na Tušnju imali pune ruke posla, smirujući razjarene simpatizere Željezničara, koji su bacali kamenici i palili baklje.

I ostali bh. klubovi sa početkom nove sezone Premijer lige muku muče sa svojim navijačima kako bi ih privoljeli da tokom 90 minuta susreta navijaju samo za svoj klub, poštuju suparničke nogometaše i simpatizere.

Koji je razlog što navijači u Bosni i Hercegovini ponovo divljaju i sve više podsjećaju na one u Engleskog, iz koje su, dok nisu pooštreni zakoni o sprečavanju nasilja na stadionima, svojevremeno stizale vijesti o tučama među navijačima?

U Bosni i Hercegovini Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je krajem juna ove godine Nacrt zakona o sprečavanju nasilja na sportskim događajima u Federaciji BiH, ali se dalje od toga nije otišlo.

I tada je naglašeno da sportski klubovi imaju velike namete uzrokovane ponašanjem huligana na terenima i da se te kazne često mjere stotinama hiljada maraka.

Dolazeći dani opet će ponuditi niz rasprava o huliganizmu, a nakon što je Francuska zabranila rad navijačkih grupa, postavlja se pitanje da li bi i Bosna i Hercegovina mogla krenuti tim putem.

Čak se i Srbija kreće tim putem, jer se više ne može boriti s ubicama i nasilnicima među navijačima, pa ekstremne huligane odmah vode u zatvor. Takvo nešto sigurno je potrebno i BiH.

Uskoro će se, 4. oktobra, navršiti pet godina od ubistva navijača Fudbalskog kluba Sarajevo Vedrana Puljića, koji je ubijen iz vatrenog oružja u neredima prije utakmice Široki Brijeg - Sarajevo.

Prvobitno se tog 4. oktobra 2009. smatralo da je Puljić ubijen oštrim predmetom te da je podlegao na putu prema Domu zdravlja Široki Brijeg, ali je ipak dan poslije obdukcijom tijela utvrđeno da je Puljića upucao policajac iz Širokog Brijega.

jasmin-bakovic444444

Baković: Baklja nije igla

Obdukcijom je ustanovljeno kako je Puljić smrtno stradao od hica iz vatrenog oružja. Prema kasnijim saznanjima, utvrdilo se da je za njegovo ubistvo osumnjičen Oliver Knezović iz Širokog Brijega.

Knezović je prvenstveno zadržan u pritvoru, a sam se predao i priznao pucanje na navijače, ali je nakon nekoliko dana navodno pobjegao iz pritvora. Danas Knezović slobodno šeta Zagrebom.

Da li je potrebno da se u Bosni i Hercegovini dogodi još jedno ubistvo, na isti ili sličan način, da bi se klubovi ponovo pokrenuli i zaštitili sve one koji dolaze na stadione i donekle im pune klupsku kasu?

Jasmin Baković, generalni sekretar Nogometnog saveza BiH, u razgovoru za "Dnevni avaz" kaže da ova dva posljednja primjera, u Konjicu i Tuzli, pokazuju da smo daleko od idealne situacije na našim stadionima.

- Nogometni savez BiH kao organizator i klubovi i policija čine sve da navijačima osiguraju najbolje uvjete na stadionima. Ipak, neshvatljivo je da navijači unesu toliko pirotehnike na stadion, čime mogu ugroziti sigurnost ostalih - kazao je Baković.

Naglasio je da je Nogometni savez kontrolu na utakmicama reprezentacije BiH podigao na viši nivo i da se ekscesi dešavaju u mnogo manjoj mjeri nego proteklih godina.

- Čini me se da kontrole na stadionima nisu adekvatne, dovoljne i detaljne. Baklja nije igla pa da se ne vidi kada se unosi na stadion. Najveća odgovornost i dalje je na klubovima, koji angažiraju zaštitarske agencije, koje su, opet, zadužene da detaljno kontroliraju navijače - dodaje Baković.

Snimanje izgrednika

Zanimljivo je da većina klubova u Evropi, pa i u regionu, ima tehničku opremu za praćenje i snimanje ulaska i ponašanja gledalaca na stadionima. Kod nas, u BiH, to je još mrtvo slovo na papiru.

- Nažalost, naši stadioni nisu dovoljno tehnički opremljeni da pružaju bolju kontrolu i nadzor navijača na stadionima, ali se nadamo da će se i to popraviti u dogledno vrijeme - kazao je Baković, dodavši da su, osim pirotehnike i nasilja, u velikoj mjeri i transparenti krivci za nerede te da NSBiH i bh. klubove očekuje dug posao da se sve stavi pod kontrolu.

Neke od mjera sigurnosti

Neke od mjera za poboljšavanje sigurnosti navijača na stadionima:

Gledalac mora sjediti na tačno određenom mjestu prema numeraciji na kupljenoj ulaznici (odnosno, zabranjuje se stajanje)

Klub je dužan voditi evidenciju o identitetu osoba kojima prodaje ulaznice, odnosno kojima ih ustupa preko klubova navijača, i te evidencije dostavljati MUP-u

Ulaznice se mogu kupiti isključivo uz predočavanje osobnog identifikacijskog dokumenta

Zabranjuje se ulazak osobama koje ne posjeduju identifikacijski dokument, kao i osobama mlađim od 16 godina bez pratnje roditelja

Klubovi moraju omogućiti tehničku opremu za praćenje i snimanje ulaska i ponašanja gledalaca

Kazne zatvora od 30 do 60 dana i novčane kazne od 500 do 3.000 KM za fizička lica

"Škola" iz Hrvatske

Sredinom maja 2010. godine Kristijan Trokter, 33-godišnji interventni policajac iz Varaždina, prije nego što je pošao na posao, poljubio je dvije svoje curice i suprugu te im rekao kako će, kada se vrati s osiguranja utakmice između Dinama i Hajduka u Zagrebu, s njima napokon biti cijeli dan.

Porodica Trokter dan nakon utakmice nije se okupila na ručku u svojoj kući nego na Odjelu hirurgije KBC-a Zagreb, uz bolnički krevet mladog policajca Kristijana, kome su razulareni navijači Dinama eksplozivnom napravom izbili oko.

Trokter je ostao bez oka, ali je huligan koji je izazvao zapaljenje oka eksplozivnom napravom, uhvaćen zahvaljujući nadzornim kamerama na Maksimiru.

anketaaaa