BIH

Mikić: Ovo je orkestrirana kampanja protiv CIK-a

Na dnevnom redu informacija o isporuci glasačkih listića za dijasporu

S.D.

22.9.2014

Centralna izborna komisija (CIK) BiH odbacila je bilo kakvu odgovornost za navodne propuste prilikom distribucije i dostave glasačkih listića biračima u inozemstvu.

Kako su, nakon sjednice održane danas u Sarajevu, izjavili Stjepan Mikić, predsjednik CIK-a, te članovi Irena Hadžiavdić i Branko Petrić svi slučajevi o kojima se ovih dana govori u javnosti, a u kontekstu listića pristiglih na pogrešne adrese  "orkestrirana je kampanja protiv CIK-a".

Na sjednici je rečeno da je o svim dešavanjima pripremljena informacija za Tužilaštvo BiH, ali o njenom sadržaju nisu željeli govoriti.

Saopćeno je i da je CIK od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) dobio informaciju o tome da je toj agenciji jedan kandidat za člana Predsjedništva BiH dostavio paket sa 54 pošiljke za glasače u dijaspori.

CIK je zaključio da će SIPA-i uputiti prijedlog da te pošiljke dostavi ili CIK-u ili BH Pošti, kako bi ih proslijedili biračima u inozemstvu.

Na sjednici je ocijenjeno da nadležne institucije, prije svega Tužilaštvo BiH, trebaju utvrditi sve okolnosti pod kojima je došlo do slanja listića u paketima za dijasporu.

Podsjećamo, stotine glasačkih listića, namijenjenih glasačima u dijaspori završilo je na pogrešnim adresama,odnosno desetine listića stizale su proteklih dana na jednu adresu i to upokovane u kartonske kutije.

Kako je ranije za “Avaz” potvrdio Fadil Cvrk koordinator Koalicije Prvi mart za Sjevernu Ameriku, koji je postavio i videosnimak na Internet o zalutalim pošiljkama s glasačkim listićima do sada je više stotina koverata, zahvaljujući tamošnjoj bošnjačkoj zajednici proslijeđeno na prave adrese, no upitno je koliko je neprijavljenih pošiljki i koliko od ukupno oko 41.000 glasača registrirane za glasanje putem pošte nije dobilo listiće.