OSTALI SPORTOVI

Heroji se vratili s osam medalja

Predstavnici BiH na Spacijalnoj olimpijadi stigli u Sarajevo

A. SOKOLOVIĆ

22.9.2014

Deset reprezentativaca Bosne i Hercegovine, učesnika Specijalne olimpijade u belgijskom Antverpenu, vratilo se jučer u Sarajevo s  takmičenja na kojem su osvojili ukupno osam medalja - tri zlatne, tri srebrene i dvije bronzane.

Predstavnici BiH u Antverpenu su nastupili u tri discipline (atletika, plivanje i stoni tenis), u kojima su dostojno predstavili našu zemlju u konkurenciji 58 zemlja iz Evrope i Azije. Za naše takmičare ovo su bile jedne od najuspješnijih igara u historiji.

- Nastupilo je ukupno 2.220 sportista u 10 sportova. Bilo je više od 6.700 volontera. Mene su, kao vrhunsku sportistkinju s Olimpijskih igara, oduševili svi naši predstavnici. Što se tiče sportskog dijela, prezadovoljna sam nastupom. Kada naši učesnici trče ispod 12 sekundi u atletici, onda je to rezultat za svaku pohvalu - kazala je za "Avaz" izvršna direktorica Specijalne olimpijade BiH Kada Delić-Selimović po povratku u BiH.

Irmela Peranović osvojila je u plivanju prvu i historijsku zlatnu medalju za BiH na Evropskim olimpijskim igrama. Irma Juhić bila je najbolja u stonom tenisu, dok je posljednje zlato za BiH osvojio Mersad Redžić u atletici.

Prema riječima Kade-Selimović, naredne godine u Los Anđelesu (SAD) BiH će nastupiti na Svjetskim olimpijskim igrama, a za četiri godine u turskom Mersinu na Evropskim olimpijskim igrama.

Sva bh. odličja

Bosna i Hercegovina je u Belgiji osvojila osam medalja, i to tri zlatne, tri srebrene i dvije bronzane.

Zlata su osvojili Mersad Redžić u atletici, Irmela Peranović u plivanju i Irma Juhić u stonom tenisu.

Srebrene medalje osvojili su: Admir Ašćerić i Kristina Klačar u atletici i Zlatan Horo u plivanju, dok su se bronzanim medaljama okitili Nihada Buljubašić u atletici i Damir Rimac u stonom tenisu.