NOGOMET

Muzičari se plaćaju na kraju svirke

Faruk Hadžibegić nakon vanrednog sastanka NSBiH

A. MIZDRAK

22.9.2014

Hitno, tek deset dana nakon jednog od najsramotnijih poraza u historiji nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, članovi Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH okupili su se u petak u Sarajevu i raspravljali o početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Pompezno najavljena vanredna sjednica, hitan poziv selektoru Safetu Sušiću da se vrati iz Pariza te skoro pet sati dugo analiziranje bili su potrebni Izvršnom odboru Nogometnom savezu BiH da donese zaključke.

Direktna pitanja

Član Odbora za savjetovanje NSBiH Faruk Hadžibegić također je prisustvovao sastanku, zajedno s preostalim članovima Duškom Bajevićem i Seadom Kajtazom, dok je Ivica Osim bio odsutan zbog zdravstvenih problema.

- Savez je sazvao sjednicu sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je analiza stanja u reprezentaciji poslije neuspjeha protiv Kipra. Tačnije, analiziralo se stanje u reprezentaciji nakon prosuta tri boda protiv Kipra - kazao je Hadžibegić.

Zar se nije trebalo raspravljati o statusu selektoru Safeta Sušića?

- Ne, o tome se uopće nije raspravljalo. Javnost je pogrešno bila obaviještena.

Niste nam uvjerljivi, jer se poslije sjednice niko nije obratio novinarima, a neki su pobjegli kroz skrivene hodnike hotela "Europa".

- Ja sam jedini izašao na ulaz, gdje sam i ušao. Bio sam spreman da odgovorim na svako pitanje, a kuda su drugi izašli, to je njihov problem. Niko im iz Saveza nije zabranio da daju izjave.

O čemu se, zapravo, zasjedalo nepunih pet sati?

- Bilo nas je 22, a riječ je uzelo 19 prisutnih. Želja da se uspije je velika, jer ne smijem ni pomisliti kakvi bi gubici, finansijski i sportski, bili u slučaju da se ne plasiramo u Francusku. Pitanja su bila vrlo direktna, konkretna i konstruktivna. Ko ih je drugačije doživio, onda nije ništa ni shvatio.

Kakvi su zaključci, budite jasniji?

- Poslije sastanka sve je jasno. Savez, kao i IO NSBiH, dali su sve od sebe da se popravi stanje. Selektoru je ponuđena pomoć da bismo se plasirali na Euro. Sada je na njemu da to iskoristi ako smatra potrebnim. Ova mobilizacija je odlično došla. Izgubili smo tri boda koja smo već bili uknjižili.

U proteklom periodu dosta prašine podiglo se oko izjava kako selektora, tako i igrača (Senad Lulić). Optuživali su jedni druge. Je li se raspravljalo o tom pitanju?

- To pitanje selektor-igrači je zatvoreno i to će Sušić riješiti u četiri oka. Svi smo složni u jednom - rezultat protiv Kipra jeste sramotan i problem bi bio da drugačije mislimo.

Devet utakmica

U posljednje vrijeme nismo primijetili prisutnost Tijela za savjetovanje, postoji li tu neki problem?

- Mi smo, otprilike, produžena ruka FIFA-e i UEFA-e. Naša akcija je isključivo u korist Saveza. Ako neko drugačije misli, nije pošten i nema respekta prema nama. Mi smo svoju misiju završili, ali smo tu onoliko koliko trebamo. Nemamo nikakve ambicije.

Može li se BiH plasirati na Evropsko prvenstvo uprkos porazu od Kipra?

- Kao i uvijek, ja sam optimista. Jesmo zakomplicirali situaciju, ali ja vjerujem u naše reprezentativce i stručni štab. Isto tako bih rekao i za Savez. Muzičari se plaćaju na kraju svirke, to važi i za BiH. Ostalo je devet utakmica i možemo biti prvi - zaključio je Hadžibegić.

Osima svi slušamo

Kako funkcionira Tijelo za savjetovanje. Izgledate autoritativno i složno?

- Osim je najstariji i slušamo ga. Dosta razgovaramo i stalno se konsultiramo. Osim i Bajević su Kajtazu i meni bili treneri i selektori i mi smo to tako posložili. Svaki od nas ima slobodu i pravo na mišljenje. Nas je četiri, ali je jedan glas. Jedni za druge ruke bismo dali - kazao je Hadžibegić.

Krtica u NSBiH

Nedavno se u javnosti pojavio ugovor koji Sušiću garantira mjesečnu plaću 50.000 KM. Upitali smo Hadžibegića smatra li to prevelikom cifrom?

- To uopće nije problem. Ugovor je takav kakav je i mora se poštovati. No, mnogo je veći problem osoba iz NSBiH koja je u javnost dala taj povjerljivi dokument. Neka je stid tu osobu i ja ću je nazvati krticom. Za njega nema mjesta u NSBiH - poručio je Hadžibegić.