NOGOMET

Sušić za "Avaz": Spahić nam je neophodan

Selektor nakon pozivanja bivšeg kapitena

M. TANOVIĆ

22.9.2014

Mjesec i po nakon što se uz blagoslov selektora Safeta Sušića oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine, Emir Spahić joj se vraća, na bijelome konju i u ulozi spasioca, sa zadatkom da zaustavi daljnji sunovrat našeg nacionalnog tima.

Za povratak nekadašnjeg kapitena ne može se reći da je čudo. Nakon utakmice s Kiprom, u kojoj su stoperi Ermin Bičakčić i Toni Šunjić igrali loše, selektor Sušić je zaključio da je Spahić, uprkos neugodnom temperamentu, kao fudbaler još uvijek nezamjenjiv i da može pomoći timu.

U razgovoru za naš list, Sušić je otkrio da je sa Spahićem stupio u kontakt odmah nakon poraza od Kipra.

- Mada se Spahić oprostio od reprezentacije, nisam izgubio kontakt s njim. Pred duel s Kipranima me znao da nam poželi sreću, a nakon susreta, odmah sam mu poslao poruku u kojoj sam ga pozvao da se vrati. Nisam ga želio forsirati, dao sam mu vremena, ali smo se čuli nekoliko puta. U subotu, dobio sam njegov konačan odgovor da prihvata – rekao je Sušić, nakon čega je konstatovao da će Spahićev povratak koristiti reprezentaciji:

- U toku priprema i same utakmice s Kiprom vidjelo se koliko nam fali. Neophodan nam je. Mislim da imamo daleko veće šanse da ostvarimo cilj s njim nego bez njega.

I pored svega, Sušić je optimista da će oktobarski dvomeč završiti dobrio i da će se situacija u timu na vrijeme stabilizirati.

- Osim toga što smo vratili Spahića, koji će nam donijeti sigurnost, Mensur Mujdža je zabilježio prvi nastup u sezoni, Ognjen Vranješ je našao klub... Imamo jaču ekipu nego ranije. Stoga sam optimista. Bez obzira što je susret s Kiprom završen loše, protiv Velsa i Belgije gledat ćemo sasvim drugu ekipu BiH. Očekujem pozitivnu reakciju naših fudbalera na poraz – rekao je Sušić.

Okupljanje reprezentativaca BiH zakazano je za šesti oktobar u Trening centru NSBiH u Zenici. Utakmica s Velsom i igra se u petak 10. oktobra u Kardifu, a s Belgijom tri dana kasnije u Zenici.

Kako protiv Balea?

Šta ćemo s najskupljim fudbalerom svijeta Geretom Bejlom (Gareth Bale), najopasnijim Velšaninom? Da li Spahićev povratak znači da će bivši kapiten motriti na njega?

- Ne bih rekao, jer Bejl je fudbaler koji stalno mijenja strane i pozicije. U kontaktu sa Spahićem može biti samo kad dođe u šesnaesterac. Osim toga, nije Bejl jedini, imaju Velšani još jako dobrih fudbalera. Međutim, imamo i mi – konstatuje Sušić.

Opširniji razgovor sa selektorom Sušićem, pročitajte u printanom izdanju "Dnevnog avaza" od utorka, 23. septembra