ZDRAVLJE U KUĆI

Brzo i zdravo

Fast food ishrana

Redakcija

22.9.2014

Brza hrana jeste jedan od najvećih neprijatelja čovjekovog zdravlja. To pak ne znači da sa tanjira zauvijek treba izbaciti pljeskavice i ćevape, već da ih treba konzumirati umjereno i spremati na odgovarajući način.

Ljubitelji brze hrane i u svakodnevnoj kuhinji mogu naći dobru zamjenu, tako da se istovremeno hrane zdravo i uživaju u hrani.

Najbolja zamjena za brzu hranu jeste obrok u kojem dvije trećine tanjira čine namirnice biljnog porijekla, naprimjer sirovo povrće i namirnice od cijelog zrna, a jedna trećina tanjira mogu biti namirnice životinjskog porijekla pripremljene na nutritivno odgovarajući način (grilovanje, barenje). Također, dobra zamjena za brzu hranu jeste sendvič napravljen od integralnog hljeba, komada nemasnog mesa i sirovog povrća (paradajz, zelena salata, krastavac, luk).

Nije tajna da redovno konzumiranje brze hrane može uzrokovati veoma opasne bolesti kao što su dijabetes i visok pritisak. Ova vrsta hrane ima visoku energetsku vrijednost s procentualno ogromnim udjelom masti i dodatih šećera.