ZDRAVLJE U KUĆI

Kako jesti manje i osjećati se sito?

Obratite pažnju na namirnice koje jedete

(A. Sm.)

22.9.2014

Pojedete li pun tanjir i još uvijek osjećate glad, obratite pažnju na namirnice koje jedete. Obrok koji sadrži dobro uravnotežene ugljikohidrate, vlakna, proteine i zdrave masnoće usrećit će vaš želudac na nekoliko sati. Osim toga, možete probati i ove jednostavne trikove koji će vas dobro zasititi.

Pijte vodu

Ljudi često mijenjaju žeđ za glad, pa je dobra ideja popiti čašu vode prije nego posegnete za hranom. Osim što ćete hidratizirati tijelo, ispunit ćete želudac te tako lakše izdržati do sljedećeg obroka.

Dodajte chia sjemenke

One su site, imaju malo kalorija i puno vlakana i proteina - jedna žkašika chia sjemenki ima 69 kalorija, 2 grama proteina i oko 5 grama vlakana. Ove sjemenke u vodi će nabubriti, što znači da njima možete obogatiti obrok i povećati porciju, bez da se udebljate. Dodajte ih u žitarice, jogurt, smoothie ili krušne proizvode.

Jedite sporije

Sporije jedenje pomaže da više uživate u hrani te da se prije zasitite. Usporite i uživajte u svakom zalogaju pa ćete prije shvatiti kada vam je zapravo - dosta.

Začini obrok 

U hrani ćete više uživati ako je bogata raznim okusima, pa slobodno začinite obroke. Ljuta paprika pokazala se kao odličan začin koji pomaže pri mršavljenju. Začini vas čine sitim, a dokazano je i kako ubrzavaju metabolizam. Osim toga, uz njih je lakše izbaciti nezdravu sol koja će vas napuhati i zadržati višak vode u tijelu. 

Završite s čajem 

Šoljica vrućeg čaja pomaže poput čaše vode, ali izaberete li pravu vrstu dobit ćete još više koristi od ovog napitka. Naprimjer, zeleni čaj sadrži nutrijent koji povećava nivo hormona zaslužnog za osjećaj sitosti, dok čaj od mente šalje poruku vašem mozgu da je s jelom gotovo.