CRNA HRONIKA

Vlasnik u Austriji gledao kako mu komšija obija kuću

Putem mobitela osujećena provalna krađa

O. M.

22.9.2014

Policiji je u subotu oko ponoći prijavljen pokušaj pljačke u kuću Ćazima Dedića iz Gradačca, koji s porodicom boravi u Austriji. Zahvaljujući sigurnosnim kamerama, lopov je ostao bez očekivanog plijena. Kako se ispostavilo, u kuću je pokušao provaliti jedan od komšija vlasnika kuće, koji je, prema svemu sudeći, znao da je Dedićeva kuća pokrivena kamerama videonadzora i elektronskim sigurnosnim sistemom.

Savremeni videonadzor

Kako su nam ispričali u firmi “AMD Electronics” iz Srebrenika, koja je instalirala savremeni sistem videonadzora, lopov je pokušao demontirati kameru videonadzora. Nakon više od sata, uspio je demontirati kameru, ali je, na njegovu žalost, snimak ostao u računaru vlasnika kuće, koji, kako ističu u firmi “AMD Electronics”, putem mobitela ili računara u svakom momentu može pratiti šta mu se dešava oko kuće.

snimak-lopov

Nakon što je primijetio pokušaj provale, vlasnik kuće je iz Austrije pozvao jednog od svojih komšija, koji je ubrzo o svemu obavijestio Policijsku stanicu Gradačac. Predstavnici firme “AMD Electronics”, na zahtjev PS Gradačac, ustupili su policajcima snimak videonadzora, na kojem se jasno vidi lice provalnika, što će policajcima znatno olakšati njegovu identifikaciju.

Vrijedna imovina

– Ovo je samo jedan u nizu primjera koji pokazuju da se ulaganjem u sigurnosne siteme može efikasno sačuvati vrijedna imovina. Ljudi sve više postaju svjesni toga i sve češće se odlučuju za instaliranje sigurnosnih kamera, koje im omogućavaju da bilo gdje u svijetu putem svojih mobitela prate šta im se dešava u njihovoj kući, poslovnom prostoru ili bilo kojem drugom objektu u kojem je instaliran sigurnosni sistem - isitču u Upravi “AMD Electronicsa” Srebrenik.