BIH

U Hadžićima voda sa 45 vodovoda nije sigurna za piće

Ne vrše se dezinfekcija niti redovna kontrola ispravnosti

A. I. K.

22.9.2014

Prema Informaciji o aktivnostima na provođenju lokalnog ekološkog akcionog plana zaštite životne sredine u općini Hadžići, koja se razmatrala na sjednici Općinskog vijeća, na čak 45 lokalnih vodovoda ne vrši se dezinfekcija vode za piće. Podatak je još alarmantniji ako se zna da se s tih vodovoda snabdijeva čak 25 posto stanovnika!

Zaštitne zone

Čudno je da općinska vlast i vijećnici ništa ne poduzimaju. I pored toga što se ne vrši dezinfekcija vode za piće, ne postoji redovna kontrola fizičko-hemijske i bakteriološke ispravnosti vode. Isto tako, ni zaštitne zone nisu ograničene i zaštićene.

25 posto stanovnika snabdijeva se vodom

Građani koji su nam se obratili, ističu da vijećnici pred izbore govore jedno, a da se ponašaju sasvim drugačije.

- Strahujemo za zdravlje zbog neispravnosti vode, posebno kada su velike padavine. Svakog mjeseca vijećnici uzimaju po 300 KM paušala, naše pare, a godinama ništa ne rade, dok mi živimo u stalnom strahu hoće li doći do zagađenja. Bit će kasno ako se nešto desi - kažu Hadžićani.

Dugo apeliraju

Zavod za javno zdravstvo KS godinama, kako kažu, apelira na općinsku vlast da se nešto poduzme, ali sve do sada njihovi zahtjevi ostaju mrtvo slovo na papiru.

Ima para za glomaznu administraciju

U Općini je stotinjak zaposlenih, dok je prije rata, sa svim pratećim službama, bilo 70 službenika. Samo posljednjih godina, dok je načelnik Hamdo Ejubović, primljeno je čak 26 administrativnih radnika, a planira se, kako je nedavno objavljeno, primiti još šestero. Za glomaznu administraciju para ima, a za kontrolu lokalnih vodovoda nema, kažu ogorčeni građani.