BIH

Nastavlja se tihi štrajk profesora

Aktuelna Vlada rješavanje problema prepušta novoj

Dž. ČOLAK

22.9.2014

Članovi Sindikata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) nastavljaju tihi štrajk do formiranja legitimne Vlade u KS. Iako su nastava i ispiti počeli, profesori i zaposlenici fakulteta i akademija ne odustaju od zahtjeva za promjenu statusa u budžetu.

Posljednjem sastanku članova Sindikata, Rektorata, Upravnog odbora te Studentskog parlamenta (SPUS) prisustvovao je i vršilac dužnosti premijera Vlade KS Muhamed Kozadra (SDA). Naglasio je da će u budućnosti pristupiti rješavanju problema samo ako sve institucije visokog školstva budu uključene u pregovore i zajedničke sastanke.

- Vlada nije željela uspostaviti bilo kakav kontakt s nama. Reagirat ćemo i promijeniti način iskazivanja nezadovoljstva čim dođe do kašnjenja novih tranši, što će, vjerovatno, biti u novembru ili decembru - kazao je Berko Zečević, predsjednik Sindikata UNSA-e.

Upravni odbor i Senat ne podržavaju štrajk. Kako kaže Amir Zahirović, potpredsjednik Sindikata, oni žele zadržati potpunu kontrolu u procesima donošenja odluka koje se tiču ekonomskog i statusnog pitanja zaposlenih.

Grupisati sve zahtjeve

- Potrebno je grupisati sve zahtjeve i dijalogom i razgovorom pokušati rješavati važna pitanja. Sadašnja Vlada jeste na odlasku, ali je bitno da se započnu aktivnosti koje će nastaviti nova - kazao nam je Ahmed Nurković, predsjednik SPUS-a.