BIH

Đikić: Njima ne smetaju Putin i Erdoan, a smetaju Amerikanci

Analitičari o odgovoru bh. vlasti na kritike diplomata

M. AŠČIĆ

22.9.2014

Kada se Putin i Erdoan (Erdogan) miješaju u odnose u državi, onda je to vlastima uredu, a kada to rade Amerikanci, onda je to neprimjereno, kaže za "Dnevni avaz" Emir Đikić, predsjednik Upravnog odbora "Transparency Internationala BiH“ (TIBiH), komentirajući žestoke reakcije lidera na vlasti, koji su dobronamjerne izjave američkih diplomata nazvali manipulacijom.

Teške optužbe

Američki diplomati, šef USAID-a u BiH Dejvid Bart (David Barth) i vojni ataše SAD Skot Miler (Scott Miller), oštro su kritizirali reakciju bh. vlasti nakon katastrofalnih poplava. No, njihova reakcija najprije je dočekana na nož od lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije, a zatim i predstavnika vlada FBiH i RS.

karidjiki

Bijesno je reagirao i Salmir Kaplan (SDA), ministar kulture i sporta u Vladi FBiH. On je diplomatima SAD poručio da "smanje doživljaj", dok ih je SDP-ov kandidat za člana Predsjedništva BiH Bakir Hadžiomerović nazvao "trećerazrednim birokratima".

Đikić je ocijenio da je više nego jasna činjenica da bh. vlasti za četiri mjeseca, koliko je prošlo od majskih poplava, nisu uradile ništa te da krivca ne treba tražiti u drugima.

- Novac za poplavljene stoji već mjesecima, projekti se ne implementiraju. To je svima jasno i to je činjenica. Najlakše je druge kriviti da se miješaju u unutrašnje poslove BiH - kaže Đikić.

Vlade FBiH i RS moraju jasno odgovoriti bh. javnosti gdje je novac koji se uplaćuje i kako se on troši.

- Niko još ne govori koliko je sredstava donirano, a koliko su krediti. I dalje imamo nepovjerenje stranih donatora da novac daju oficijelnim kanalima. Naravno, sve su to problemi. Posao Vlade FBH je da kaže gdje su novci koje su uplaćivali građani, penzioneri... Kako se oni troše. O tome trebaju voditi računa, a ne da krive druge - rekao je Đikić.

Sve gore i gore

Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže "Account", napominje da  su bh. vlastima uvijek krivi svi drugi, pa čak i stranci, što je apsolutno neprihvatljivo.

- Kada su bh. građani izašli na masovne demonstracije protiv vlasti, onda je narod bio kriv. Kada su mediji to objavili, onda su mediji bili krivi. Kada su nevladine organizacije ukazale da ništa godinama ne rade, onda su one bile krive. Kada su stranci jasno pitali gdje su potrošene pare koje su dali, onda su oni postali krivi. No, oni neće da vide da mi svaki dan živimo sve gore i gore - kaže Karić.

Huskić: Poruka vlastima

adnan-huskic00

Huskić: Komunikacija putem bloga

Adnan Huskić, politički analitičar, kaže da se slaže s izjavama američkih diplomata, ali da misli da su ovu poruku trebali poslati bh. vlastima, a ne bh. javnosti.

- Nigdje se u svijetu putem bloga ne kritikuje vlast. Trebali su organizovati konferenciju za novinare i reći: Ništa vi ne radite! Pogotovo što je ambasador Japana u BiH već jednom to isto rekao. Svi mi znamo da bh. vlasti ne rade ništa. Ako se ne mogu nositi s problemima, onda nisu trebali ni ulaziti u vlast - kaže Huskić.