ZDRAVLJE U KUĆI

Ako volite kafu onda ovo morate da pročitate zbog vašeg zdravlja!

Šta pokazuju istraživanja

(N. K.)

22.9.2014

Većina poslova koje obavljamo zahtijevaju veliku pribranost i maksimalnu koncentraciju, zbog toga nerijetko konzumiramo velike količine kafe jer nam ona to omogućava. No, je li to loše za naše zdravlje? S jedne strane istraživanja pokazuju kako je kafa korisna za naše zdravlje, dok s druge strane imamo pokazatelje kako nam kafa šteti.

Lijek ili otrov prosudite sami, ali u svakom slučaju s kavom budite umjereni.

Kafa održava vaš mozak zdravim

Desetogodišnje istraživanje pokazalo je kako kod osoba koje piju tri šoljice kafe dnevno manje opada mentalna sposobnost u kasnijim godinama.

U istraživanju provedenom na Nacionalnom institutu za javno zdravstvo u Nizozemskoj sudjelovalo je 676 osoba iz više evropskih zemalja, a promatrani su kroz deset godina. Testovi kojima su se ispitivale njihove kognitivne sposobnosti pokazali su kako je mentalna sposobnost osoba koje nisu pile kafu opadala četiri puta brže.

Prema objašnjenju naučnika koji su proveli istraživanje kofein ojačava memoriju tako što utiče na moždane receptore.

Kafa i raspoloženje

Australski naučnici uspjeli su dokazati kako kafa poboljšava obrađivanje informacija i opseg slušanja, te primanja poticajnih poruka. Oni tvrde da kofein kod ljudi stvara bolje raspoloženje i jača sposobnost razmatranja sadržaja poruke, zbog čega se lakše služe s porukom.

Kafa utječe na krvni pritisak

2002. godine istraživanje provedeno na jednom univerzitetu u SAD-u, provedeno na 1.000 studenata medicine pokazalo je kako osobe koje konzumiraju veće količine kafe imaju povišen krvni pritisak.

Uzrokuje li kafa srčani infarkt?

Istraživanje završeno 2000.-te godine provedeno na 20.000 Finaca dalo je neosporive dokaze povezanosti konzumiranja velikih količina kafe i srčanih bolesti.

Bolovi u leđima

Osobe koje piju manje od jedne šoljice kafe dnevno češće pate od bolove u leđima, piše CoverMagazin.

Dijabetes i kafa

Istraživanje provedeno 2003. na Harvardu pokazalo je kako osobe koje piju do pet šoljica kafe dnevno smanjuju rizik dijabetesa tip 2 za 30%.