BIH

Maca: Legalizirati prostituciju i kanabis

Glumac Dragan Marinković i Nazif Gljiva na listi SES-a

T. ĐEVIĆ

22.9.2014

Na listama za predstojeće opće izbore ima i kandidata koji dolaze iz svijeta umjetnosti, muzike ili šou biznisa. Tako su se na listi za Skupštinu Kantona Sarajevo u ime Stranke za evropsko Sarajevo (SES) kandidirali glumac i šoumen Dragan Marinković Maca te kompozitor i muzičar Nazif Gljiva.

Marinković za "Avaz" kaže da će se, ako bude izabran, zalagati da Sarajevo bude slično Amsterdamu te turizam stavlja kao prioritet.

Veliki profit

- Smatram da je turizam sjajna stvar, donosi veliki profit, ali ne da se ljudi samo slikaju pored Gavrila Principa i Vječne vatre nego da ostavljaju novac ovdje. Za to sam da se legalizira prostitucija i da se podigne stepen tolerancije prema kanabisu, iz zdravstvenih razloga. Dvadeset godina pokušavamo otvoriti fabriku pa nam ne ide, te pravimo mrežu autoputeva, ali nam ne ide. Predlažem onda da iskoristimo to što imamo - pojasnio je Marinković.

On navodi da Sarajevo, kao jedna od evropskih prijestonica, treba imati postulate koji će ga činiti evropskim, ne samo geografski.

gljiva-nazif-sj-2

Gljiva: Povjerenje ljudima koji imaju ideje

- Kod nas kažu: „Ne dao Bog gore“, a situacija je dno dna. Kod nas i dno ima podrum. Moja poruka je da treba više čitati dobre knjige, a manje žute štampe, malo više gledati sebe, a manje druge - poručio je Marinković.

Siva ekonomija

Nazif Gljiva već ima izbornog iskustva. Na prvim slobodnim izborima u BiH 1990. godine bio je kandidat za člana Predsjedništva BiH. U konkurenciji Alije Izetbegovića, Fikreta Abdića i Nijaza Durakovića, za današnje bh. prilike osvojio je veliki broj glasova 133.587. Opet ulazi u politiku i kaže da su umjetnici svedeni na prosjake, profesori na sluge, čime je otvoren prostor za nepotizam, mobing i korupciju.

- Toliko je nepravilnosti da se dalje ne može. Siva ekonomija ne može se više kontrolirati. Nakon 12. oktobra desit će se velike promjene ako dozvolimo da dođu bolji, koji imaju ideje. Ako, ipak, ostanu isti na vlasti i pokušaju prodati istu foru, doći će do strašnih nemira. Mi smo prije 30 godina bili jači od SAD i Njemačke, a sada smo tu gdje jesmo, zbog budala koji žele državu od Sarajeva do Kaknja - kaže Gljiva.

Popović i Petrović na listi

Osim Dragana Marinkovića i Nazifa Glive, u Stranci za evropsko Sarajevo, čiji je predsjednik privrednik Esko Omerbašić, ima još kandidata koji dolaze iz svijeta umjetnosti. Na listi su i popularni glumci Milan Popović i Saša Petrović.