ZDRAVLJE U KUĆI

Pet najvjernijih boraca protiv "yo-yo" efekta

Problem koji često nastaje nakon sedmica održavanja strogih dijeta

(J. Be.)

22.9.2014

Problem koji često nastaje nakon sedmica održavanja strogih dijeta i izgubljenih kilogramima je yo-yo efekt. Najveći je to šamar trudu i disciplini održavanima tokom odricanja od brojnih zalogaja, a uzrokuju ga nemar i vraćanje starim navikama u ishrani. Kako bi željenu brojku na vagi "zamrznuli", a pri tome usvojili i zdrave navike potrebno se pridržavati zlatnih pravila


Brojku na vagi nakon održavanja dijete zamznut će disciplinirani obroci i vježbanje (Foto: Gulliver/Thinkstock)

1. Minus 300 kalorija na tanjiru

Kada završite s preporučenim vremenom održavanja dijete i vratite se na staru ishranu stručnjaci savjetuju da smanjite broj kalorija u obrocima. Čarobna brojka koju trebate maknuti s tanjira iznosi 300 kalorija.

2. Red i disciplina u broju dnevnih obroka

Pet uravnoteženih i laganih obroka, počevši s neizostavnim hranjivim doručkom u kojemu trebaju prevladavati vlakna i vitamini iz voća, pomoći će u zadržavanju željene brojke na vagi.

3. Tanjir na kojemu caruju proteini

Kako bi spriječili povratak izgubljenih kilograma, pobrinite se da na vašem tanjiru prednjače proteini, oni naime pomažu u izgradnji mišića i ujedno ubrzavaju rad bazalnog metabolizma. Kombinirajte ih uz povrće s niskim udjelom škroba.

4. Mršavljenje bez "skinny fat" sindroma

Bez tjelesne aktivnosti teško ćete zadržati postignutu kilažu, a zamka koja se često događa u tom slučaju je "skinny fat" sindrom . On se najčešće manifestira kad se kilogrami gube bez potpore čvrste mišićne mase, rezultat je mršavi, ali mlohavi izgled. Uz to se javlja spori metabolizam koji otežava zadržavanje postignute tjelesne mase nakon dijete. Kako bi ga spriječili važno je tokom dijete i nakon njenog pridržavanja provoditi kombinaciju aerobnih vježbi koje uklanjaju viškove masnog tkiva, te anaerobnih koje jačaju mišiće.

5. Postepeno uvođenje starih namirnica na tanjir

Da bi se tijelo naviklo na novu težinu i manji postotak masnog tkiva potreban je određeni period, računica stručnjaka je da je tijelu na svaki izgubljeni kilogram potrebno deset dana privikavanja na novu težinu. U tom periodu prilagodbe treba izbjegavati vraćanje starim navikama u ishrani, točnije namirnice kojih ste se tokom dijete odrekli sada morate uvoditi postepeno. Zabrane stoga nema, slatkiše tjesteninu i hljeb možete konzumirati, ali samo dva puta sedmično i nikada dva dana zaredom.