BIH

Memorijalni centar već 11 godina svjedoči o genocidu

Otvorena soba Dokumentacionog centra u Srebrenici

S. SMAJLOVIĆ

22.9.2014

U prisustvu velikog broja domaćih političara i stranih diplomata, jučer je u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine obilježena 11. godišnjica postojanja ovog kompleksa, a u dijelu prostorija bivše Fabrike akumulatora otvorena savremena soba Dokumentacionog centra.

Masovne egzekucije

- Centar su osnovali agencija „Sense“ i Memorijalni centar u Potočarima. Cilj je da uz pomoć iskaza svjedoka i drugih dokaza izvedenih na suđenjima prikažemo kako su događaji iz jula 1995. istraženi, rekonstruisani i procesuirani u Hagu - kazao je Mirko Klarin, direktor „Sense Tribunala“.

Srebrenička hronika u Dokumentacionom centru, koji je uradio „Sense“, predstavljena je na dva nivoa. Prvi je multiekranska projekcija hronologije događaja iz jula 1995. praćena s osam videoprezentacija ključnih segmenata srebreničke priče, od svjedočenja onih koji su preživjeli masovne egzekucije do sudskog epiloga.

Drugi nivo sadrži više od hiljadu sati snimaka kompletnih iskaza preživjelih sa stratišta, članova porodica žrtava, istražitelja, tužilaštva, forenzičkih eksperata, optuženih koji su priznali učešće u zločinima i drugih svjedoka. Osim toga, baza podataka sadrži i obilje vojnih dokumenata.

Potpredsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Karmel Ađijus (Carmel Agius) između ostalog je istakao da ne postoji bolja lokacija za ovaj centar od  Potočara.

Počinjen zločin

- To je mjesto tužnih sjećanja na sve ono što se dogodilo u Srebrenici jula 1995. godine. Sud je u predmetu „Krstić“ utvrdio da je ovdje počinjeni zločin, djelo genocida. Međunarodni sud podnio je optužnicu protiv 20 osoba za genocid počinjen na ovim prostorima. Među njima je Radislav Krstić, a suđenja Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću još su u toku, dok će uskoro biti riješen žalbeni postupak Zdravka Tolimira, Vujadina Popovića i drugih - kazao je sudija Ađijus.

Nakon obraćanja međunarodnih i domaćih zvaničnika, prisutni su razgledali Dokumentacioni centar, a potom položili cvijeće i vijence te odali počast svim žrtvama genocida u sakralnom dijelu Memorijalnog centra.

Ukopana 6.241 žrtva genocida

Od otvaranja Memorijalnog centra Potočari 20. septembra 2003., čemu je  prisustvovao i bivši američki predsjednik Bil Klinton (Bill Clinton), do danas je u ovom kompleksu ukopana 6.241 žrtva genocida, računajući i posljednju dženazu 11. jula ove godine. Samo te 2003. u tri dženaze obavljen je ukop 989 identificiranih žrtava srebreničkog genocida.