ZDRAVLJE U KUĆI

Sedam genijalnih ideja kako iskoristiti posudu za led

Skuhajte povrtni temeljac, pa ga zamrznite

(J. Be.)

22.9.2014

Ako u posudicama za led držite samo običnu vodu, pravi je trenutak da ovo svakodevno kućansko pomagalo iskoristite do maksimuma. Ono vam može pomoći da se riješite višaka skuhane hrane i pića, ili da spasite namirnice od truljenja i nepotrebnog bacanja.

1. Povrtni temeljac u kocki
Imate višak povrća u hladnjaku kojem će brzo isteći rok trajanja? Skuhajte povrtni temeljac, pa ga zamrznite i dodavajte po potrebi u supama, varivima i drugim jelima. Na isti način možete zalediti i mesni temeljac.

2. Jogurtne kockice
Ulijte grčki jogurt u posudice za led, pa ih pridodajte jutarnjim smoothiejima.

3. Kofeinska bomba
Ostatak jutarnje kafe stavite u posudu za led pa iskoristite u smoothijima, koktelima ili kada vam treba ledeni kofeinski podizač.

4. Voćno iznenađenje
Na isti način možete zalediti voćne sokove koje ste sami iscijedili, ili kupili u trgovini, ili ostatak vina. 

5. Začini u maslinovom ulju
Nasjeckajte ili zblendajte omiljene začine u pastu, koju ćete pridružiti maslinovom ulju pa staviti u ove kuhinjske posudice.

6. Jestivo cvijeće
Ubacite latice jestivog cvijeća u običnu vodu ili limunadu. Zaledite ove otmjene kockice, pa ih upotrijebite u koktelima za svečane prilike. 

7. Pire za dječju hranu
Ispasirajte kruške, jabuke, mrkve i drugo voće i povrće, zaledite i upotrijebite po potrebi. Dakako, pire rastopite na sobnoj temperaturi prije nego što ih date djeci za jelo.