BIH

Reporteri "Avaza" na licu mjesta: Petorica pokušala srušiti krst na Zlatištu

Reagovala policija Republike Srpske i Jedinica za podršku

A. S.

22.9.2014

Noćas iza ponoći prema saznanjima "Dnevnog avaza" grupa momaka iz Sarajeva, životne dobi od 15 do 30 godina, pokušala je da sruši krst na Zlatištu. 

Prema posljednjim informacijama reagovala je policija Republike Srpske, uključujući i Jedinicu za podršku.

Nezvanično saznajemo da je pet osoba uhapšeno.

Prema informacijama sa lica mjesta krst se nageo na desnu stranu, a trenutno je pod policijskom stražom.

- Policija je dobila dojavu sinoć u 22:50 sati, a na mjestu gdje je postavljen krst zatekla 2 vozila i 5 lica sa sajlama. Lica koja su zatečena na Zlatištu pozvana da se jave u stanicu i oni se trenutno nalaze u CJB na Palama. Tužilac se izjasnio da nema elemenata krivičnog djela i sugerisao da se obavi informativni razgovor - izjavila je jutros Danka Tešić portparolka Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo.

Kasno sinoć kontaktirali smo Policijsku upravu Stari Grad koji su nas uputili na MUP Kantona Sarajevo. Dežurni operativni potvrdio nam je kako postoje indicije da je "bilo nekih dešavanja na Zlatištu" i istovremeno nas uputio na nadležni Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo.

U Centru javne bezbjednosti Istočno Sarajevo za "Dnevni avaz" je oko 02:25 sati potvrđeno da je policija imala intervenciju na Zlatištu, ali da u javnost sa više detalja neće izlaziti prije jutra.

- Određenih aktivnosti policije je bilo. Više detalja znat ćete ujutro. Tada možete kontaktirati našeg portparola, a moguće da se i on sam oglasi saopćenjem ujutro - rekao nam je dežurni operativni u CJB Istočno Sarajevo.

Podsjetimo, u noći sa subote na nedjelju, na Zlatištu iznad Sarajeva podignut je krst, spomen obilježja "u znak sjećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba", kako je naveo predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić.

Podizanje krsta na Zlatištu izazvalo je reakcije građana Sarajeva, te političkih predstavnika Federacije BiH, ali i RS-a. Smatraju da je podizanje krsta preizborna politička igra na koju ne treba nasjedati.

Također, pojedina srpska udruženja optužila su Savez logoraša RS da je krst namjerno postavljen usred kampanje i da služi u predizborne svrhe.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savičić, ogradio se od ovog čina.