BIH

Zavetnici: RS je ugroženija više nego ikad!

Pismo radikala iz Srbije građanima bh. entiteta

Redakcija

21.9.2014

 

Srbijanska radikalna organizacija „Srpski sabor Zavetnici“, čiji su pripadnici su na 100-godišnjicu Prvog svjetskog rata 28. juna ove godine razvili srbijansku zastavu i transparent u slavu Gavrila Principa i njegovog atentata na austrijskog prijestolonasljednika, uputili su otvoreno pismo građanima bh. entiteta Republika Srpska (RS) u kojem ih upozoravaju da je "Srpska danas ugrožena više nego ikada". 

Zanimljivo je da pismo dolazi istovremeno sa pojavljivanjem krsta na Zlatištu, još jedne provokacije građana Sarajeva uoči nadolazećih izbora.

Tvrde da su predstojeći opći izbori u BiH 12. oktobra idealna prilika za provođenje takozvane "obojene revolucije".

zavetnici3

"Oni koji danas žele ukinu Dejtonski sporazum bili su nemoćni da nas vojno poraze, da nam nametnu svoje vrijednosti i fizički i duhovno nas eksploatiraju. Zapadni centri moći svoj prvi veliki poraz su doživjeli upravo u RS i zbog toga je ona danas ponos, ne samo srpskih naroda, već i čitavog slobodoljubivog dijela svijeta. Stvorena krvlju i žrtvom njezinih sinova, a očuvana ljubavlju svih nas", navodi se u pismu radikala iz Srbije.

Dodaju da je entitet RS premrežen brojnim lažnim nevladinim organizacijama koje se s istih ideoloških pozicija bave različitim društvenim pitanjima, nastojeći da ih uz pomoć medija pretvore u tačke okupljanja nezadovoljnih građana, koji treba poslužiti kao "pješaštvo" u obojenoj revoluciji. 

"Sve ove takozvane nevladine organizacije su pod kontrolom jednog centra koji koordinira njihov rad, financiranje, obuku, i neposredna djelovanja. Vojničke uniforme su zamijenili odijelima, ratne oznake - nevladinim organizacijama, a ratne izvještače - medijima koje su stavili pod svoju kontrolu.  Sve je spremno da još jednom odigraju svoju poznatu revolucinarno-šarenoliku igru. Uloge su podijeljene, akteri obučavani u zapadnim ambasadama, a sve je podržano novcem fondova koji su i osnovani za proizvodnju revolucija u zemljama koje nisu pod kontrolom i koje pokušavaju da sačuvaju makar mrvu svoje neovisnosti.

stefan-zavetnici

Aludirajući na vrijeme pada Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000. godine, srbijanski radikali tvrde da je ista sudbina danas namijenjena i RS.

"Vjerujući u bolje sutra, dio srpskog naroda je, poveden od strane onih koji su se skrivali iza demokratskih parola, sudjelovao u oktobarskoj revoluciji i 5. oktobra 2000. godine. Tada Srbija postaje politički, ekonomski i duhovno okupirana zemlja! Država ostaje bez svojih strateških resursa, a na vlast se, iz izbora u izbore, dovode političari koji se odriču svakog atributa državnosti, ali i dijela po dijela teritorije. Zbog toga je više nego ikada važno da Srpska ostane jaka i stabilna za sve nas", navodi se u pismu "Zavetnika", koji  u istom stilu zaključuju:

"Vješte manipulacije i naručena istraživanja javnog mnijenja, plasirana uz pomoć pojedinih medija u RS koji su pod kontrolom Fondacije Konard Adenauer i Evopske banke za obnovu i razvoj, ne smiju biti faktor koji će odlučiti da li će Srpsku postojati i u budućnosti! Srpski sabor 'Zavetnici', nastojat će u razdoblju izborne kampanje, javnosti RS dostaviti niz podataka, informacija i dokaza o djelovanju stranog faktora na izbore koji su pred nama, a pojedince koji rade za strane interese pozvati na javno sučeljavanje i odgovornost", navodi se u pismu radikala iz Srbije upućenom građanima RS.