NOGOMET

Najbitnija utakmica "Spajdermena" kojeg je klub ostavio na cjedilu

Jonas Gutijerez otkrio svoju bitku s bolešću

L. KARAN

21.9.2014

Jonas Gutijerez (Gutierrez, 31), krilni igrač Njukasla i nekadašnji argentinski reprezentativac, nedavno je javno progovorio o svojoj bolesti, raku testisa i najtežoj utakmici koju vodi od prošle godine, onoj životnoj.

Nogometašu je 2013. godine dijagnosticiran tumor, koji je operirao u oktobru i sada prima hemoterapiju.

Donji veš

- Najteži dio je završen. Preostalo mi je još nekoliko terapija. Brojim dane do kraja liječenja - kazao je u srijedu iskusni vezista za argentinske medije.

Njegovi problemi, kako je rekao, javili su se posljednjeg dana sezone 2012/2013., nakon snažnog udarca u predjelu genitalija koji je dobio tokom sudara s Francuzom i tadašnjim igračem Arsenala Bakarijem Sanjom (Bacary Sagna). Tada su počeli bolovi, koji nisu nestajali.

- Počelo je vrijeme odmora i osjetio sam jaču bol u testisima. Kada je počela nova sezona, u septembru i oktobru primijetio sam da su mi se testisi upalili. Osjećao sam bol kada bih oblačio donji veš. Bilo je neprijatno pa sam otišao kod ljekara, koji me je poslao na ultrazvuk, na kojem je otkriven tumor - posvjedočio je Jonas.

Nogometaš se odlučio za liječenje u rodnoj Argentini. Iako je njegov matični klub odavno imao informacije o težini njegove bolesti, navodno se u javnosti nisu oglašavali o tome zbog poštovanja igračeve privatnosti. No, sada su popularne "Svrake" naišle na osudu javnosti.

Naime, prema svjedočenju veziste, podrška kluba u najtežim trenucima je izostala, jer iako je imao ugovor s Njukaslom, sam je snosio troškove liječenja.

Nakon što je došao na Sent Džejms park iz Majorke, Jonas je bio nezamjenjiv na poziciji lijevog krila. Uprkos toj činjenici, početkom 2014. pozajmljen je Noriču, jer mu je, na njegovo iznenađenje, Alan Pardju (Pardew), trener Njukasla, nakon povratka sredinom decembra, rekao da je najbolje da potraži novi klub nakon što su čelnici saznali za bolest.

Posljednji meč

- Nudili smo Jonasu našu punu podršku i nastavit ćemo u tom smjeru - objavio je na zvaničnom sajtu kluba izvršni direktor Li Čarnli (Lee Charnley) nakon što je Gutijerez izašao u medije sa svojom pričom.

Popularni "Spajdermen", kako su nogometaša prozvali u Španiji, ipak ističe veliku pomoć i podršku nekoliko svojih prijatelja koji su znali za njegovo zdravstveno stanje, među kojima su njegovi sunarodnjaci i fudbaleri Martin Demikelis (Demichelis), Gabrijel Hajnce (Heinze), Ezekijel Laveci (Ezequiel Lavezzi) i Fabricio Koločini (Coloccini).

- Hajnce mi je dao snagu. Poslije sam rekao Laveciju, Demikelisu i Koločiniju, s kojima sam veoma blizak. S Fabriciom sam igrao zajedno u Njukaslu šest godina i on me često zove. Postao je skoro član moje porodice - otkrio je Gutijerez.

Tokom hemoterapije nogometaš je izgubio dugu kosu koja je bila dio njegovog prepoznatljivog imidža.

- Bilo je teško kada mi je kosa počela opadati. Nisam želio da je šišam. Pojedinim ljudima govorio sam da sam obrijao glavu zbog jednog obećanja kako ne bih otkrio pravi razlog - rekao je nogometaš.

Posljednji meč koji je Gutijerez odigrao, bio je poraz Noriča od Vest Bromviča 5. aprila ove godine. Ljubimac navijača, ali i engleskih medija, postao je zato što je bio dio ekipe Njukasla koja je 2010. godine osvojila "Championship" i izborila povratak u Premijer ligu.

- Na terenu i izvan njega postoji samo jedna riječ kojom se Jonas Gutijerez može opisati, a to je iskrenost - piše "Daily Mail".

Svoju priču odlučio je podijeliti s javnosti u nadi da će to pomoći ljudima koji vode istu bitku.

Kandi, Stabs, Hartson...

Među nogometašima koji su se borili s rakom testisa su Džejson Kandi (Jason Cundy), kojem je bolest dijagnosticirana 1997. godine, Alan Stabs (Stubbs) 1999., Džon Hartson (John) 2009., a Stilijan Petrov (Stiliyan) otkrio je 2012. da ima akutnu leukemiju.