LIFESTYLE

Najveća motivacija su mi zadovoljni kupci

Almedina Bajrić, pravnica i krojačica

Autor:H. LISIĆ

21.9.2014

Dugo nekorištenu šivaću mašinu svoje majke Almedina Bajrić vratila je u puni pogon. Mlada djevojka iz Živinica s diplomom Pravnog fakulteta posvetila je svoje slobodno vrijeme prekrajanju odjeće, koju prodaje na Facebooku, na svojoj stranici “ReDesign”.

Mamina mašina

- Mama je imala mašinu koja se koristila nekoliko puta godišnje. Kada sam shvatila da imam dosta odjeće koja mi ne odgovara i da bih s nekim manjim izmjenama dobila onakav izgled kakav, ustvari, želim, posvetila sam se šivanju. Počelo je sa mojom odjećom, preko odjeće mojih prijateljica, a danas je putem mog profila na Facebooku odjeća dostupna djevojkama u cijeloj BiH - kaže Bajrić.

Sa prodajom je počela u dogovoru sa prijateljicom s kojom dijeli veliku ljubav prema buvljacima, odjeći, redizajniranju i kombiniranju.

almedina-odjeca-12

Kroz knjige i časopise naučila da šije i kroji

- Odjeću uglavnom nabavljam po okolnim buvljacima i “second hand” prodavnicama. Kriteriji za odabir su, prije svega, kvalitet te komadi koji godinama nisu izgubili na vrijednosti, zatim mogućnost da se od nečega jednostavnog napravi nešto drugačije i unikatno, a prilagođeno onome što je danas nosivo - objašnjava Bajrić.

Nakon što je završila fakultet, posao nije mogla pronaći pa je imala više slobodnog vremena.

Prijateljski odnos

- Počela sam da kupujem razne knjige i časopise, da pregledavam videosnimke, da čitam razne članke i pratim blogove putem kojih sam polako sama savladala osnove šivanja. Sada već sama krojim i šijem. Još su to dosta jednostavni komadi odjeće. Trenutno obavljam pripravnički rad, što znači i manje vremena za “ReDesign”, ali budući da ovo ne shvatam kao rad, više kao odmor i zabavu, za sada uspijevam da sve to uskladim i da svoje obaveze završim na vrijeme - rekla je Bajrić.

Neugodnih situacija s djevojkama koje kupuju njenu odjeću do sada nije bilo. Trudi se da uspostavi prijateljski odnos, a ne samo odnos kupac - prodavač.

- Rad i trud se uvijek isplate, a posebno ako radite nešto što volite, kao što je to u mom slučaju. Najveća motivacija su mi svakodnevne poruke djevojaka, koje mi javljaju da im je paket stigao i da su zadovoljne poručenim, a često to proprate i interesantnim fotografijama u odjeći koju su kupile od mene. Naravno, ne može se zanemariti ni sama zarada, koja mi je bila značajna, posebno tokom studiranja - ističe Bajrić.

Volja je najbitnija

Talent nije naslijedila nego je sve učila jer je željela. Kako kaže, volja da se nešto nauči je najbitnija, a način će se naći.

- Vrijeme je dragocjeno i zaista ga treba pametno koristiti. Ukoliko je još neko kreativan i ima neki hobi, ne treba čekati, već se pokrenuti. Nema većeg zadovoljstva od toga da radite ono što volite - naglašava Bajrić.