BIH

Otvorena soba Dokumentacionog centra genocida

Obilježena 11. godišnjica postojanja Memorijalnog centra Potočari

S. SMAJLOVIĆ

21.9.2014

U prisustvu velikog broja domaćeg i međunarodnog političkog i diplomatskog kora, u "Memorijalnom centru Srebrenica- Potočari, spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine", danas   je obilježena 11. godišnjica postojanja ovog kompleksa, a u dijelu prostorija bivše Fabrike akumulatora  otvorena savremena soba Dokumentacionog centra. Ovaj Centar osnovan je u saradnji sa Agencijom SENSE  i Memorijalnim centrom u Potočari.

Dokaz genocida

 - Cilj Centra je da, uz pomoć iskaza svjedoka i drugih dokaza izvedenih na suđenjima, prikaže kako su događaji iz jula 1995. istraženi, rekonstruisani i procesuirani u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, naglasio je Mirko Klarin, direktor Agencije SENSE Tribunal.

Inače, srebrenička hronika se u Dokumentacionom centru, kojeg je uradila Agencija SENSE, predstavlja na dva nivoa. Prvi je multi-ekranska projekcija hronologije događaja iz jula 1995. godine praćena sa osam video prezentacija ključnih segmenata srebreničke priče od svjedočenja preživjelih iz masovnih egzekucija, do sudskog epiloga.

Drugi nivo sadrži više od hiljadu  sati snimaka kompletnih iskaza preživjelih sa stratišta, članova porodica žrtava, istražitelja, tužilaštva, foreničkih eksperata, optuženih koji su priznali učešće u zločinima i drugih svjedoka. Pored toga, baza podataka sadrži i obilje vojnih dokumenata.

Dvadeset optužnica za zločin

Potpredsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Carmel Agius, između ostalog, je istakoa, da ne postoji bolja lokacija za  ovaj Centar od  Potočara. To je mjesto tužnih sjećanja na sve ono što se dogodilo u Srebrenici, jula 1995. godine. Sud je u predmetu Krstić utvrdio, da je ovdje počinjeni zločin, djelo genocida. Međunarodni sud je podnio optužnicu protiv 20 lica za genocid počinjen na ovim prostorima. Među njima je Radislav Krstić, a suđenja Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću još uvijek su u toku, dok će uskoro biti riješen žalbeni postupak Zdravka Tolimira, Vujadina Popovića i drugih, zaključio je sudija Carmel.

Nakon obraćanja međunarodnih i domaćih zvaničnika, prisutni su razgledali Dokumentacioni centar, a potom položili cvijeće i vijence, te odali počast svim žrtvama u sakralnom dijelu Memorijalnog centra.

Ukopano 6.241 žrtva

Od otvaranja Memorijalnog centra Potočari 20. septembra 2003. godine kada je prisustvovao i bivši američki predsjednik Bil Klinton, do danas je u ovom kompleksu ukopano 6. 241 žrtva, računajući i posljednju dženazu 11. jula ove godine. Samo te 2003. godine u tri dženaze obavljen je ukop 989 identifikovanih žrtava srebreničkog genocida. Za skoro sve ukopane postavljeni su šehidski nišani.