KULTURA

Peticija protiv dodjelivanja Ibsen nagrade Peteru Handkeu, negatoru genocida u Srebrenici

Institut za istraživanje genocida Kanada poziva

Redakcija

21.9.2014

Institut za istraživanje genocida Kanada poziva na potpisivanje peticija protiv dodjelivanja Ibsen nagrade Peteru Handkeu, negatoru genocida u Srebrenici

Poslije zabrane izvođenje pozorišne predstave "Spiel vom Fragen" na pozornici Comédie-Française koja je obrazložena zbog njegovog zalaganja za genocidni režim Slobodana Miloševića i poricanje zločina nad Bošnjacima.  

Poslije njegovih knjiga "Eine winterliche Reise zu den Flüssen Donau, Save, Morawa und Drina i Gerechtigkeit für Serbien" koje su poznate kao pokušaji relativiranja počinjenog zla od strane Srba i Crnogoraca nad Bošnjacima i Hrvatima, kao i svesrdna propaganda i prikazivanje srpsko-crnogorskih četnika kao "branitelja Jugoslavije" protiv takozvanih nacionalista iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske  na koje je reagovao Tilman Zülch, predsjednik "Društva za ugrožene narode"  i raskrinkava ovog negatora.

Poslije povlačenja prestižne njemačke nagrada za književnost, Heine-Preiz što je po riječima Manfreda Neunenhausa lidera Liberalne Partije činjenica "da se on svojim javnim ponašanjem dodvoravao jednom autoritarnom, zločinačkom režimu" većina akademskog i kulturno-umjetničkog svijeta je pokidala sve veze sa Handkeom i skoro potpuno ga marginalizirala.

Ali ne smijemo upasti u iluzije da je konačna istina pristigla u svaku poru svjetskih društava kada je u pitanju ovaj negator genocida, revizor historijskih i sudskih činjenica i branilac agresivno genocidnog režima Slobodana Milođevića. Dokaz za to je Internacionalna nagrada Ibsen koja mu se treba ove godine sramno dodjeliti na poniženje svijetske istine i pravde, na poniženje žrtava agresije i genocida u BiH, na poniženje ljudskosti, humanosti, umjetnosti.

U pismu se kaže:

Poštovani članovi Žirija 2014 Internacionalne Ibsen nagrade.

Poštovana Predsjednica Vlade Norveške,

U ime preživjelih žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, u ime Kanađana i Amerikanaca prijatelja istine i pravde, Institut za istraživanje genocida, Kanada najoštrije protestuje protiv odluke žirija o dodjeljivanju presitžne Internacionalne Ibsen­nagrade austrijskom piscu koji živi u Francuskoj, dramaturgu, negatoru genocida u Srebrenici Peter Handke.
Sramna odluka o dodijeljivanju nagrade poštovaocu kreatora agresije na
Republiku BiH i genocida nad njenim građanima, najvećih zločina poslije holokausta u Evropi, Peter Handkea je duboko užasnula sve razumne i časne ljudi svijetu i osramotila pravdu i istinu, te najvele tekovine ljudske civilizacije.

Ovakav izbor ovogodišnjeg laureata nagrade Ibsen usmjeren je upravo na implicitno ali potpuno nedvosmisleno ublažavanje i relativiziranje stvarnog karaktera agresije i genocida u BiH, javno motivisanih vjerskom, rasnom, nacionalnom mržnjom.

Neshvatljivo je da Norveška, koja finansira ovu nagradu, nagrađuje čovjeka koji podržava ekstremnu nacionalističku politiku stvaranje Velike Srbije agresijom i genocidom, koji ne priznaje presude internacionalnih sudova, koji negira sudski
utvrđen genocid u Srebrenici.

Nagrađivanjem političkog i nacionalističkog ekstrema, revizora historije, Norveška šalje izuzeteno lošu poruku svijetu, civlizaciji, čovjeku.

Zapravo ovom nagradom koja ide u pogrešne ruke, Norveška ohrabruje agresivni nacionalizam koji se želi širiti nasilnim zauzimanjem tuđih teritorija i porobljavanjem čitavih naroda.