CRNA HRONIKA

Nakon kobne pucnjave ni traga od ubice i ubijenoga

Potraga za tijelom Vanje Panića u okolici Doboja

H. ČALIĆ

21.9.2014

Veliki broj policajaca sa službenim psima tragačima jučer je pretraživao nepristupačan teren u dobojskom povratničkom naselju Prisade u potrazi za tijelom Vanje Panića, koji je prije osam dana likvidiran u pucnjavi u Doboju, a potrazi je prisustvovala i ekipa „Dnevnog avaza“.

Zakazana tuča

Pucnjava se dogodila u dobojskoj ulici Jug Bogdana nakon dogovorene tuče između Vanje Panića (28), koji se u to vrijeme nalazio na dopustu s izdržavanja osmogodišnje kazne u KPZ-u Foča, i Sebastijana Simića iz Doboja.

potraga-jekic

Koriste se i službeni psi

Prema policijskim informacijama, u tuču se tada umiješao Dario Jekić, koji je iz pištolja pucao u glavu Paniću. Poslije pucnjave svi akteri, izuzev teško povrijeđenog Panića, razbježali su se, da bi ubrzo nakon toga na lice mjesta došao Jekić te tijelo Panića, koji je podlegao povredama, ubacio u Mercedes i pobjegao.

Dobojska policija već sutradan je uhapsila Simića i još nekoliko osoba iz kriminalnog miljea, ali, uprkos svim naporima i pretragama terena na Putnikovom Brdu i Prisadama, ne mogu pronaći tijelo ubijenoga niti njegovog ubicu.

U međuvremenu, policija je raspisala potragu za Jekićem, a otac i supruga Vanje Panića žive u neizvjesnosti ne znajući za njegovu sudbinu.

otac-i-supruga-panica-1

Čedomir i Dijana: Otac i supruga ubijenoga

- Ne znam ima li išta gore za roditelja nego kada mu dijete krene krivim putem. Vanja je uvijek bio dijete na svoju ruku, nespreman za dijalog. Zbog razbojništva u bankama u Karanovcu i Petrovu dobio je osam godina zatvora. Ja i supruga bili smo mu 60 puta u posjeti. Dobili smo averziju od zatvorskih stražara. Ali, u posljednje vrijeme kod njega su se počele dešavati dobre stvari. U zatvoru se vjenčao, evo tu je i snaha Dijana, koja je na svijet donijela unuka Romana. Dobro se ponašao, pa je iz Tunjica prebačen u Foču, gdje je radio na ekonomiji i svaki mjesec je dolazio kući na dopust - kaže otac Čedomir.

Provokacije i prijetnje

Vanja Panić prošle subote oko 22 sata s prijateljem je otišao u Doboj. Cijelu noć bio je u kafiću, tu su ga pronašli Sebastijan Simić i Dario Jekić, pa su ga, navodno, provocirali i prijetili da će ga fotografirati i slike poslati u zatvor kako bi izgubio pravo na dopust i tada je dogovorena tuča, koja se kobno završila. Panić je iz zatvora trebao izaći za jednu i po  godinu.

vanja-panic-12

Vanja Panić: Bio na dopustu iz zatvora

Panićeva supruga Dijana je utučena. Došla je iz Švicarske s bebom. Moli policiju i sve dobre ljude da pretraže korito rijeke Bosne, jer ima osjećaj da je tijelo njenog supruga poslije ubistva bačeno u rijeku.

- Želio je dijete i rodila sam mu ga. On je u posljednje vrijeme potpuno promijenio svoje ponašanje, bio je dobar, ali te noći nešto ga je vuklo da ode u Doboj i, eto, desila se tragedija - kaže Dijana Panić.

Vanja je bio istetoviran, a kobne noći nosio je crnu košulju s bijelim prugama, crnu trenirku i patike.