REGION

Dačić: Zašto bih ja bio na čelu Parade ponosa?

Ministar vanjskih poslova Srbije se pita

Onasa

21.9.2014

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da bi za spoljnopolitičku poziciju zemlje bilo dobro da bude održana Parada ponosa, ali da "ne zna" zašto bi on bio na čelu kolone tokom tog događaja.

Dačić je rekao da "oko toga ne postoji jedinstvena politika Evropske unije" i da postoje zemlje EU gdje to "nikada nije bilo održano, niti će biti održano", ali je na pitanje novinara u kojim to članicama EU nije bila održana Parada ponosa, odgovorio da ne poznaje tu oblast.

Od zemalja kandidata za članstvo u EU Parade ponosa su održane s problemima u Albaniji, Crnoj Gori i Srbiji, dok se na istanbulskom Prajdu okuplja više desetina hiljada ljudi.

Dačić je na konferenciji za novinare, povodom predstojećeg zasjedanja Generalne skupštine UN, upitan da li bi stao na čelo kolone na Paradi ponosa, odgovorio: "Teško da bih ja bio na čelu kolone i ne znam zašto bih to uradio".

Na ponovljeno pitanje da li bi stao na čelo kolone kao potpredsjednik Vlade, on je odgovorio:

"'Oćete vi da stanete?' (Potvrdan odgovor novinarke). Pa, naravno, izvolite samo, nije problem. Znači, nikakav problem nije. Ja se inače zalažem da postoji konsenzus oko toga. Nema dilema, ja se zalažem za održavanje tog skupa i mislim da bi s aspekta spoljnopoltičkog interesa zemlje bilo dobro da taj skup bude održan", rekao je Dačić.

Dodao je da Srbija treba da poštuje zakone o zabrani diskriminacije i jedini uslov za to jeste rizik koji postoji, i da održavanje Parade ponosa zavisi od bezbjednosne procjene.