GLOBUS

Argentinska predsjednica primila prijetnje Islamske države

Zbog prijateljstva sa papom i priznavanja Izraela i Palestine

Fena

21.9.2014


Argentinska predsjednica Cristina Fernandez rekla je tokom posjete Vatikanu u subotu da je primila prijetnje Islamske države zbog prijateljstva sa sunarodnjakom papom Franjom i jer je priznala i Izrael i Palestinu.

Fernandez je rekla da su ministarstvo sigurnosti i obavještajne službe okupirane prijetnjom Islamske države, sunitske muslimanske ekstremističke grupe koja koristi haos u Siriji i Iraku kako bi zauzela velike dijelove teritorije u obje zemlje.

- Dvojica policijskih zvaničnika su mi prenijeli da mi je Islamska država uputila prijetnju - kazala je Fernendez novinarima na rimskom aerodromu Ciampino nakon što se sastala s papom na ručku.

Ona je odbacila prijetnje kazavši da ako bi posvećivala svoje vrijeme takvim prijetnjama onda bi "morala živjeti ispod kreveta".

Borci za Islamsku državu proglasili su rat zapadu i žele upostaviti halifat u srcu Bliskog istoka.

Prošlog mjeseca, papa, koji često osuđuje koncept rata u Božije ime, rekao je da bi bilo opravdano da međunarodna zajednica upotrijebi silu kako bi spriječila "nepravednu agresiju" pripadnika Islamske države koji su ubili i raselili na hiljade ljudi u Iraku i Siriji, od kojih su mnogi kršćani.