BIH

Svečano otvorena džamija na Orahovom brijegu

U prisustvu više hiljada vjernika

Eset MURAČEVIĆ

21.9.2014

U prisustvu više hiljada vjernika, koji su pristigli iz svih krajeva Bosne i Hercegovine,  danas je u vogošćanskoj Mjesnoj zajednici Hotonj u zaseoku Orahov brijeg svečano otvorena džamija koju su mještani ovog kraja sagradili uz pomć donatora Muhammeda Saliha El- Khanna iz Kuvajta. Po riječima  Bekira ef Šuške, predsjednika organizacionog odbora za otvaranje ovog objekta gradnja  je koštala 260.000 konvertiblnih maraka, a sam donator je uložio polovnu od ove sume.

4

- Građani ovog kraja su konačno dobli svoju legitimaciju i imat će gdje da ispoljvaju svoje vjerske potrebe, kaže Bekir ef Šuško. Naravno, pomogle su nam i općine Vogošća i Centar koje su uložile znatna sredstva u uređenje infrastrukture oko objekta.

dzamija-na-orahovom-brijegu

- Sve što imamo dar je nama od dragog Allaha i stoga na ovakav načn mi Allahu uzvraćamo svoju ljubav, kaže Muhammed Salih El-Khanna.Volio bih da ova džamija ne bude samo mjesto gdje će se klanjati pet vakata namaza već mjesto gdje će se ljudi, uistinu, okupljati  i izučavati časni Kuran, napajati se onim što treba na pravi način graditi  mir, suživot, jedinstvo  i slogu.

3

Svečanom činu otvaranja Džmije na Orahovom brijegu prisustvovale su  brojne javne ličnosti iz kulturnog, vjerskog i političkog života, a posebnu pažnju građana privuklo je prisustvo Reisu-l-ulleme Huseina ef. Kavazovića koji je zajedno sa donatorom otvoro Džamiju nakon čega je u istoj klanjan podne namaz.