BIH

Najavljenog plimnog vala nema, nivo vode danima isti

Vodostaj Save u bosanskoj Posavini

N. Tr.

21.9.2014

Vodeni val kojeg su najavljivali iz Hrvatskih voda u područje oraško-županjske Posavine još uvijek nije stigao. Prognoze stručnjaka da će plimni val Savom u bosansku Posavinu stići u dane vikenda se nisu ostvarile.

Vodostaj Save u Grebnicama kod Bosanskog Šamca, ali i kod Orašja već nekoliko dana je skoro identičan. Dolazi do stagnacije, blagog porasta razine vode, a potom i do ponovnog pada, odnosno vraćanja na nivo od ranije. Tako je danas (nedjelja) oko podneva vodostaj Save kod Grebnica iznosio 831 centimetar, a kod Županje(RH) u blizini Orašja 771 centimetar zbog kojeg je u toj slavonskoj prekosavskoj općini i dalje na snazi pripremno stanje za obranu od poplava.

Voda koja se početkom prošle sedmice izlila iz svog korita i poplavila priobalje uz rijeku Savu i dalje se ne povlači u riječno korito, a pod vodom su velike površine zasijane sojom i drugim poljoprivrednim i ratarskim kulturama.

- Sa usjevima je situacija složena. Male su ili gotovo nikakve šanse da soja zadrži rod jer zbog kasne sjetve neke se mahune još nisu ni formirale, odnosno ometnule. Ja imam oko 40 duluma soje pod vodom i ponovo mi je voda, po drugi puta ove godine, uništila usjeve. Šta će biti s kukuruza još je neizvjesno jer su sva polja u savskom priobalju pod vodom. Ako nastavi rast vode ili se Sava ubrzo ne povuče u svoje korito stradat će i ta polja. Ma, štete će u poljoprivredi biti velike - kazao je za "Dnevni avaz" Ivo Oršolić iz Donje Mahale koji je u majskim poplavama pretrpio ogromne štete u poljoprivredi,čija visina je, kako sam kaže, oko 250.000 maraka.

Bolji poznavatelji Save kažu da ovaj nivo vode ne može ugroziti naseljena mjesta u bosanskoj Posavini dok se stanovništvo plaši novih oborina i porasta rijeka koje se ulijevaju u Savu, prvenstveno Bosne koja zna u kratkom roku podići nivo Save kroz orašku Posavinu i donijeti velike brige tamošnjem stanovništvu.