GLOBUS

SAD dostavlja deset helikoptera Egiptu

U pokušaju da podrže napore Kaira u borbi protiv terorizma

Autor:Fena

21.9.2014

Američki ministar odbrane Chuck Hagel razgovorao je s egipatskim ministrom vanjskih poslova general-pukovnikom Sedkijem Sobhijem kako bi potvrdili plan SAD-a da dostavi 10 helikoptera apachea u Egipat u pokušaju da podrže napore Kaira u borbi protiv terorizma, saopćeno je iz Pentagona.

Sjedinjene Države su prvobitno najavile u aprilu da su odlučile ukinuti suspenziju dostave jurišnih helikoptera Egiptu koja je uvedena prošle godine nakon vojnog svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija i gušenja demonstracija.

Glasnogovornik Pentagona kontraadmiral John Kirby izjavio je u to vrijeme da će helikopteri podržavati egipatske operacije u borbi protiv terorizma na Sinajskom poluotoku, javio je AP.

U subotu, Kirby i Hagel potvrdili su generalu Sobhiju da Washington planira dostaviti helikoptere koje je izgradila kompanija Boeing, ali nije saopćen datum.

Kirby i Hagel su također zahvalili Egipatu za ulogu u posredovanju primirja kojim će se okončati posljednji sukobi u Gazi između Hamasa i Izraela.