BIH

Lovrenović: BiH još uvijek nije propala država, ali je država bez vlastitog suvereniteta

Na današnjoj sesisji Kruga 99 u Sarajevu

Fena

21.9.2014

Član Akademije nauka BiH Dubravko Lovrenović izjavio je danas u Sarajevu na sesiji Kruga 99 o temi "BiH: propala država ili propale politike?" da BiH još uvijek nije propala država, ali je država bez vlastitog suvereniteta - političkog, finansijskog, medijskog i obrazovnog.

Dodao je da je Daytonski sporazum suspendirao državu Bosnu i Hercegovinu i nametnuo joj institucije bez stvarnih nadležnosti, međunarodnog kredibiliteta i samoodrživosti, te da se, pored svih strategija i proklamiranih principa, BiH institucionalno raspala a reforme nisu dale bilo kakve pozitivne rezultete.

- S obzirom na katastrofalno stanje koje su proizvele domaće etnopolitike koje su na vlasti od 1991. godine, ali i međunarodne politike, jasno je da su i one propale i da zemlju ne mogu izvesti iz postojećeg stanja - rekao je Lovrenović.

Istakao je da je izvana posredovano rješenje od tzv. liberalnih demokratija više po mjeri njihovog straha od višenacionalne i istinski multikulturne zajednice kao mogućeg zametka integracionih procesa na južnoslavenskom prostoru, nego što je izraz želje za uspostavom funkcionalne državne zajednice.

Lovrenović je kazao da su Bosni i Hercegovini ponuđene najprimitivnije društvene i historijske prakse od onih koji su svijetu, rušeći Berlinski zid, obećavali kraj podjela i ideologija.

Naglasio je da su bh. ustav, institucije, elite i svakodnevnica kazna koju smo proizveli, istina, uz pomoć vanjskih činilaca.

Lovrenović je rekao da radikalizacija, kao jedan od najpogodnijih instrumenata prikrivene kontrole, ima za cilj održavanje gramzive vlasti nestabilnom, neautentičnom i posve nesposobnom kako bi cijeli region održavala nestabilnim i na taj način ga paralizirala u uspostavljanju bilo kakvog funkcionalnog političkog sistema.

- Stoga svjedočimo radikalizaciji svake dvije godine na izborima a domaće etnonacionalne elite uglavnom čine, da se izrazim CIA-inim žargonom, "korisni idioti". Ta klasa se razvila u ratu i čine je novi politički moćni bogataši koji u sprezi s vjerskim elitema određuju pravila za čitavo društvo - potcrtao je Lovrenović.

Po njegovom mišljenju, samo su takvi pregovarači s jedne strane i liberalni demokrati s druge mogli napraviti paradoksalni Daytonski ustav koji nije ništa drugo do liberalno-etnonacionalistički kompromis i tu smo upali u procjep jer nema institucionalizacije demokratije bez sekularizacije države.

- Da bismo ponovo izgradili federalizam, kao jedinu istinsku političku opciju za BiH, mora doći do temeljnog i odlučnog nacionalnog izmirenja, do denacifikacije, a to ćemo morati uraditi sami. Zapad nam neće pri tome pomoći jer je preslab da kreira ali i zastarašujuće jak destabilizira sve ono što smatra svojom političkom periferijom - zaključio je Lovrenović.