BIH

Podignuta optužnica protiv osam osoba zbog ratnih zločina na području Rogatice

Tužilaštvo BiH

Fena

21.9.2014

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv osam osoba zbog ratnih zločina na području Rogatice.

Optužnica je podignuta protiv Radomira Markovića, rođenog 22. 06.1954. godine u Rogatici, državljanin BiH, Mileta Kušića, rođenog 07.01.1971. godine u Rogatici, državljanin BiH, Dragana Božovića, rođenog 19.03.1968. godine u Rogatici, državljanin, Saše Perkovića zv.“Sale“, rođenog 14.10.1971. godine u Rogatici, državljanin BiH, Radomira Gluhovića, zv.“Rašo“, rođenog 07.01.1964. godine u Rogatici, državljanin BiH, Pere Radovića, zv.“Nemo“, rođenog 16.05.1963. godine u Rogatici, državljanin BiH, Ilije Vukašinovića, rođenog 14.09.1961. godine u Rogatici, državljanin BiH i Miloša Vukašinoivća, rođenog 01.03.1968. godine u Rogatici, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su, u okviru širokog i sistematičnog napada VRS i policije usmjerenog protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na području Rogatice i okoline, optuženi Marković u svojstvu zapovjednika a ostali optuženi u svojstvu pripadnika čete u sastavu Rogatičke brigade VRS, sudjelovali u napadu na bošnjačko stanovništvo u selima Karačići, Vragolovo i Golubovići. 

U napadu koji je izvršen u mjesecu septembru 1992. godine, optuženi su naoružani sudjelovali u pretresima kuća civilnog bošnjačkog stanovništva. Prilkom pretresa, pronašli su skupinu od oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti, uglavnom žena, djece i osoba starije životne dobi, koji su se u strahu za svoje živote, sakrili u jednoj garaži u selu Karačići. 

Optuženi su civile uz prijetnju oružjem i udaranjem kundacima, poveli prema štali koja se nalazila u blizini, te su pucanjem iz automatskog oružja na tom mjestu ubili žrtve, nakon čega su izazvali požar u kojem su izgorila tijela žrtava. Na tom zgarištu, nakon rata, otkriveni su i identificirani posmrtni ostaci nekoliko žrtava, dok tijela ostalih žrtava do danas nisu pronađena. 

Optuženi se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo izvršili progon ubijanjem civila, čime su počinili kazneno djelo-zločin protiv čovječnosti iz članka. Optužnica će, uz obiman dokazni materijal, biti proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.