BIH

PROVOKACIJA S BRDA OKO SARAJEVA: Na Zlatištu podignut spomen-krst

Nakon postavljanja spomen obilježja na Vracama

Redakcija

21.9.2014


Na Zlatištu iznad Sarajeva jutros je osvanuo spomen-krst, izjavio je Srni predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić. Time su potvrđene višegodišnje najave da će ova provokacija građana glavnog grada BiH biti realizirana, uprkos činjenici da je upravo sa Zlatišta tokom agresije na našu zemlju napadano Sarajevo.

Dukić je rekao da je Savez logoraša Republike Srpske ispunio ranije dato obećanje o podizanju spomen-krsta na Zlatištu, čime su na najbolji način demantovane sve moguće spekulacije o odustajanju od njegovog podizanja, prenosi SRNA.

- Podigli smo spomen-krst da ga gleda Bog i da ga gledaju i čuvaju Srbi - poručio je Dukić.

Dukić je ponovio da, kako je rekao, niko nema pravo da zabrani sjećanje na 6.500 ljudi stradalih u Sarajevu, kao "što niko nema pravo da poriče da je u tom gradu bilo 126 logora, gdje 5.000 stradalnika nikada nije dočekalo slobodu".

U Sarajevu je tokom 44-mjesečne opsade stradalo 11.541 osoba, među kojima i 1.600 djece, a grad je bio gađan i sa pozicija na kojoj je postavljen spomen-krst.

Inače, ranije je na Vracama postavljeno spomen-obilježje u čast ratnom zločincu, generalu Ratku Mladiću, što je izazvalo brojne reakcije.