KOLUMNE

Kradljivci blaga

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ

21.9.2014

Neprocjenjivo bosansko historijsko blago razasuto je po svijetu, podsjeća ovih dana prof. dr. Enver Imamović, ugledni bh. historičar i arheolog.

Vrijedni dokumenti, među kojima i tapije na višestoljetno postojanje Bosne, kakva je prije svih Povelja Kulina bana, književna i umjetnička djela i razne druge dragocjenosti, stoljećima su iznošeni, tačnije pljačkani iz BiH. Danas na njih pravo polažu strani arhivi i muzeji širom svijeta.

Nije ovo prvi, a sigurno ni posljednji put da historičari, svjesni značaja i vrijednosti opljačkanog historijskog blaga naše zemlje, podastiru podatke o adresama na kojima se to blago nalazi, sve s nadom da će ono biti vraćeno njenom pravom vlasniku, ustvari, državi BiH.

Opljačkani dokumenti, knjige, umjetnine, naravno, ne mogu sami sjesti u voz pa doći u BiH. Njih treba tražiti, što u državi kakva je trenutno BiH nije nimalo laka i jednostavna misija.  

Jer, da bi se pokrenulo vraćanje bh. historijskog blaga iz zemalja u kojima se nalazi, uz naučnu javnost moraju se pokrenuti razni segmenti izvršne i političke vlasti u BiH, koji, ruku na srce, trenutno u našu državu ne mogu vratiti ni kamion ukradenih balvana, a kamoli šta drugo.

Ne treba, naravno, zbog toga prigovarati samo nadležnim ministarstvima kulture i diplomatiji naše zemlje. Ona su godinama limitirana i kadrovski i finansijski i uglavnom svoje aktivnosti prilagođavaju političkim pokroviteljima svojih ministara, od kojih dobar dio još vjeruje da historija BiH  počinje s danom njihovog izbora u lokalni stranački ogranak.

Naučna zajednica BiH godinama diže glas za vraćanje opljačkanog historijskog blaga naše zemlje. Gluhoća onih koji bi ih trebali čuti prije bi se reklo da je mentalne nego fizičke prirode.