BIH

Preživjeli logoraši mučilište Sušice nikada neće zaboraviti

Obilježena 22. godišnjica od zatvaranja logora

A.Hadžić

20.9.2014

U spomen na 22. godišnjicu zatvaranja zloglasnog logora Sušica u  Vlasenici, danas je oko 250 učesnika "Marša povratka putem spasa" prepješačilo put od sela Turalići do Vlasenice, kako bi se još jednom prisjetili svojih članova porodice, prijatelja i poznanika mučenih i ubijenih u ovom logoru.

Među učesnicima marša našli su se nekadašnji logoraši, ali i njihovi sapatnici iz drugih bosanskih logora, kao i drugi građani, prije svega sa područja Vlasenice, kao i drugih  dijelova BiH. Iako ih je skoro čitavim putem  pratila kiša, niko od onih koji su rano ujutro krenuli prema Sušici nije odustao od puta.

Inače, u krugu nekadašnjih vojnih baraka, gdje su 1992. godine bili zatvoreni logoraši, u Sušici, učesnike Marša, uz predstavnice mnogobrojnih udruženja žrtava proteklog rata, dočekale su i majke ubijenih logoraša, ali i mnoge nekadašnje  zatočenice.

Ambijent logora koji su zatekle vratio ih je u vrijeme 1992.godine, što je za većinu prestavljalo ponovno preživljavanje tortura i mučenja kojima su u to vrijeme bile podvrgnute.   

I logoraši koji su pješačili od Turalića do Sušice, dolazak u krug  nekadašnjeg mučilišta vrlo emotivno su doživjeli. Prisjetili su se maltretiranja i poniženja, ali i svakog udaraca i mjesta na kome su udarani.

U ime Saveza logoraša BiH prisutnima se obratio predsjednik Jasmin Mešković, koji je, također učestvovao u jučerašnjem maršu, uz poruku da mjesta obilježena strašnim zločinima u proteklom ratu niko nema pravo zaboraviti.  

-Mi u BiH mormao biti svjesni da ne možemo živjeti od prošlosti, ali isto tako moramo biti svjesni da ta prošlost gleda u nas, kakvu budućnost pripremamo našoj djeci. Nemoj da učinmo nijedan pogrešan korak, da se za 50 godina ponovo desi zločin kao što se desio devedesetih godina. Ne učimo nikoga da mrzi, samo učimo naše najmilije da se greška  koju smo mi napravili nikakada i nikome ne ponovi – kazao je Mešković.

Predsjednik Saveza logoraša BiH, poručio je da se danas svi moramo dobro organizirati i izvršiti memorijalizaciju i obilježavanje kako logora Sušica, tako i svih drugih mjesta u BiH gdje su počinjeni zločini "ne da bi se svetili, nego da mi sa naše strane učinimo svjetliju, bolju i sigurtniju budućnost mlađim generacijama" naveo je.

Inače kroz logor Sušica prošlo je oko 8.000 zarobljenika, dok je njih oko 1.600 ubijeno. Sušica će biti upamćena kao jedan od logora u kojem je  mučen i ubijen veliki broj žena i djece.

Ćatić: Policajci koji su dovodili ljude u logor i danas rade u policiji

Među onima koji su 1992. godine prošli kroz logor Sušica bio je i Mevludin Ćatić koji je u to vrijeme imao tek 12 godina. Njega i njegovu porodicu u logor su dovele komšije. U logoru je bio dva dana i dvije noći. Neki koji su tada, kao policajci, dovodili ljude u logor i danas rade u policiji. Jednog od njih, koji ga je u logoru vukao za uši i šamarao, kaže redovno "kažnjava povratnike".