BIH

Heroji se nikada nesmiju zaboraviti

Obilježen dan MZ Lokve i godišnjica odbrane ovog mjesta

R. B.

20.9.2014

Sportskim, kulturnim i drugim manifestacijama obilježen je Dan MZ Lokve i i sjećanje na hrabre  mještane, pripadnike  Devete brdske brigade, koji su životima i dijelovima tijela branili i odbranili ovo mjesto, Igman, put spasa, tada jedinu komunikaciju ka glavnom gradu BiH.

- "Dan otpora i herojstva - Lokve 1992- 1995.", je prilika da se sjetimo  svih  velikih heroja,  koji se  nikada nesmije zaboraviti. 24  borca  dali su živote u odbrani Lokava  jedinog puta za Sarajevo. Oni su  srcem pobijedili čelične grdosij, i šteta što nas danas nema više. U Lokvama su poginula i dva civila, rekao je Ćamil Fejzić, obraćajući se ispred Devete brdske brigade.

Predstavnici Općine, boračkih organizacija i MZ Lokve položili su cvijeće kod džamije u Lokvama, gdje su imena poginulih boraca, te kraj spomen obilježja kod područne osnovne škole, koji simbolizuje put za Igman.

Učenici OŠ "9 maj" iz Pazarića, i  KUD "Bjelašnica" izveli su prigodan kulturno-zabavni program, a održano je i takmičenje u sjedećoj odbojci.