BIH

Blizu 300 učesnika na planinarskom pohodu “Sazama branilaca Maglaja”

Otvorena Manifestacija “Septembarski dani otpora Maglaj 92-95”

N. Br.

20.9.2014

U znak sjećanja na sve maglajske septembre iz perioda agresije, i ove godine organizovana je manifestacija “Septembarski dani otpora Maglaj 92-95”, a nosilac svih aktivnosti ove godine je Organizacija porodica šehida-poginulih branilaca, koja je ove godine obilježava 20 godina djelovanja.

Manifestacija je počela planinarskim pohodom na kojem su uz građane Maglaja, pripadnike boračkih populacija, sportiste, učenike osnovnih i srednjih škola okupilo i blizu 150 planinara iz 25 planinarskih društava BiH.

- I današnjim okupljanjem želimo da otmemo od zaborava dešavanja iz perioda 92-95.godina, ratni put i herojstva pripadnika 201., a kasnije 327. Viteške brdske brigade. Iskoristite ovaj dan da evocitare uspomene, da slavite život i slobodu koju su nam izborili naši hrabri vitezovi“, istakla je predsjednica Organizacije porodica šehida-poginulih branilaca Fatima Mahmutagić.

Jasminka Hadžišehić, predsjednica PSD “Smajlovac” Maglaj iskoristila je ovu priliku da se zahvali svim planinarima koji su pomogli Maglajlijama u teškim danima maja ove godine.

- Više od 500 planinara pomoglo je i paketima sa hranom, ali i u čišćenju kuća i stanova”, naglasila je Jasminka Hadžišehić.

Staza planinarskog pohoda ove godine vodila je od grada preko naselja Misurići, Hrnjići, kota Sikola I Radošnica do Planinarskog doma u Ošvama, gdje je nastavljeno sa druženjem svih učesnika uz tradicionalni planinarski grah, pjesmu i veselje.

Iako školska godina kasni, u saradnji sa školama pokušaće se organizovati ulični kros, a i u okviru ovogodišnje manifestacije na prigodan način obilježiće se Dan civilnih žrtava rata, Dan maglajske brigade kao i važne bitke koje su se desile u toku agresije.